Παρέμβαση ΒΕΑ για το «πάγωμα» της αναπτυξιακής χρηματοδότησης

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 16:23

Τον προβληματισμό της εκφράζει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) για τις επιπτώσεις στην χρηματοδότηση Επενδυτικών προτάσεων ΜΜΕ μέσω Γ' ΚΠΣ και α' κύκλου ενισχύσεων ΕΣΠΑ, λόγω του «παγώματος» του δανείου 2 δισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο 2010, με την ΕΤΕπ για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής σε καθυστερημένα προγράμματα ΜΜΕ.

Επικαλούμενη σχετικές πληροφορίες, η διοίκηση του Επιμελητηρίου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρότι τυπικά είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία του δανείου και αναμενόταν το αίτημα προκαταβολής από τον ΟΔΔΗΧ, το αίτημα δεν υποβλήθηκε για λόγους ύψους του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, που δεν πρέπει να ξεπεράσει το στόχο του Μνημονίου.

Το ΒΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές ΜΜΕ που εντάχθηκαν το 2007-2008 σε προγράμματα, ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους με τραπεζικό δανεισμό και περιμένουν την κρατική συμμετοχή, καθώς και για εκείνες που -παρά την υψηλή βαθμολογία των επενδυτικών τους προτάσεων- δεν γνωρίζουν, αν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους.

«Τελικά φαίνεται ότι οι αριθμοί του Μνημονίου μπλοκάρουν την αναπτυξιακή χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι ακόμη σοβαρότερο, αν συνδυαστεί και με την πορεία των επενδυτικών προτάσεων του παλαιού Αναπτυξιακού Νόμου, όπου βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, επενδυτικές προτάσεις ύψους 3,5 δις αποσύρονται λόγω αδυναμίας εξασφάλισης ίδιας συμμετοχής και λόγω έλλειψης ρευστότητας», επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση το ΒΕΑ.

Ζητεί τέλος να βρεθεί λύση για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προτάσεων ΜΜΕ Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ α' κύκλου αλλά και γενικότερα, αλλά και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά, ώστε να προστατευθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα