Αντλήθηκαν 390 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία ΕΓΔ

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 12:26
UPD:14:50

Κεφάλαια ύψους 390 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η ζήτηση στη σημερινή δημοπρασία ήταν ισχυρή, οδηγώντας σε υποχώρηση του επιτοκίου δανεισμού για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα, με τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης.

Συγκεκριμένα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,975%, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,05% στην προηγούμενη έκδοση στις 20 Ιουλίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 6,25 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,85 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,874 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρο Χριστοδούλου, το 72% της δημοπρασίας καλύφθηκε από ξένους επενδυτές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Την προηγούμενη Τρίτη, το Δημόσιο προχώρησε στην πώληση ΕΓΔ διάρκειας 26 εβδομάδων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ – στην πρώτη μηνιαία δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα