Μικρή άνοδος του ευρώ

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 13:28
UPD:13:30

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης παρουσιάζει αυτή την ώρα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/26/262847.htm .

Στις 13:19 (ώρα Ελλάδος) στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 99,15 σεντς, ενώ νωρίς το υποχώρησε μέχρι τα 98,95 σεντς.

Όπως έγινε γνωστό στις 11:00 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης του ινστιτούτο Ifo που καταγράφει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε το Νοέμβριο στις 87,3 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών- από 87,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η πτώση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 86,8 μονάδες.

«Τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των γερμανών επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας τους ήταν λίγο καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, ωστόσο η τάση παραμένει πτωτική. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά υποχώρηση του δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Sterns.

Περισσότερο ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία, την υπ’ αριθμόν τρία οικονομία της ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία ISAE, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 95,4 μονάδες το Νοέμβριο από 95,2 μονάδες -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν νέα πτώση.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, το ευρώ ενδέχεται να δεχθεί νέες πιέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά την ανακοίνωση μίας σειράς μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,8% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση της τάξεως του 3,1%.

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ερευνητικού ινστιτούτου Conference Board. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 85,2 μονάδες από 79,4 μονάδες τον Οκτώβριο, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα