Yπέρ της αύξησης των πόρων της ΚΑΠ ο Κ. Σκανδαλίδης

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 18:24

Yπέρ της αύξησης των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τάχθηκε σήμερο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τάχθηκε υπέρ της αμείωτης στήριξης της γεωργίας με επαρκείς πόρους και με πρόσθετα μέτρα που αξιοποιούν παραγωγικά αυτούς τους πόρους. «Δεν θέλουμε να επιδοτούμε αγρότες που οδηγούνται στην ''έξοδο'', αλλά να ενισχύουμε αγρότες που γίνονται πιο παραγωγικοί, πιο ανταγωνιστικοί», υπογράμμισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι απαιτείται συνέχεια των άμεσων ενισχύσεων που σταθεροποιούν το εισόδημα και προσαρμόζονται στις αναπτυξιακές ανάγκες, ώστε να συνεχιστεί η παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Παράλληλα, τόνισε ότι επιβάλλεται η ελεγχόμενη διαφοροποίηση των ευρωπαίων γεωργών ώστε να προστατευτούν οι γεωργοί των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών, όσοι υπηρετούν την πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία και προστατεύουν το περιβάλλον καθώς και οι πολυάριθμες μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Ζήτησε δε να δοθούν κίνητρα στους νέους αγρότες που αποτελούν το μέλλον της σύγχρονης γεωργίας.

Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε επίσης να χρηματοδοτηθούν από τον λεγόμενο 1ο πυλώνα των κοινοτικών πολιτικών τα εργαλεία εκείνα που αποτρέπουν διατροφικές κρίσεις, σταθεροποιούν τις τιμές και ενισχύουν τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, διεπαγγελματικές οργανώσεις, νέοι θεσμοί, όπως η συμβολαιακή γεωργία να γίνουν αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης, ώστε να ενισχύουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων απέναντι και στις τρίτες χώρες, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, όπως υπογράμμισε, ο 2ος πυλώνας πρέπει να στοχεύει στην ποιότητα και την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή με συγκεκριμένα μέτρα και διαφανείς διαδικασίες, ώστε με τις δράσεις του να ανταποκρίνεται στην ευελιξία και τις διαφοροποιημένες συνθήκες ανάμεσα στις χώρες και τις περιφέρειες της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα