ΕΒΕΘ: Εύλογη η προσφυγή στην περαίωση

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 11:30

«Παρά το γεγονός ότι η περαίωση δεν αποτελεί το πλέον δίκαιο φορολογικό μέτρο», η προσφυγή σε αυτή θεωρείται εύλογη, τονίζει σε επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δ. Μπακατσέλος.

«Επιτρέπει το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να εισπραχθούν στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, δεδομένης της αδυναμίας του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της έλλειψης ρευστότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων και της μειωμένης ζήτησης», συμπληρώνει.

Ειδικότερα, με την επιστολή του το ΕΒΕΘ καταθέτει τις επόμενες θέσεις:

1. Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης όλων των εταιριών, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

2. Προσδιορισμό των συντελεστών υπολογισμού του φόρου σε ποσοστό 0,7% για εταιρίες με επαρκή βιβλία, σε ποσοστό 1,5% για εταιρίες με ανεπαρκή βιβλία και σε ποσοστό 2,3% για εταιρίες με ανακριβή βιβλία.

3. Τμηματική καταβολή του φόρου που θα προκύψει από την περαίωση, μέχρι 36 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.

4. Συμψηφισμό του ΦΠΑ που θα προκύψει από την περαίωση με το ΦΠΑ της επόμενης μετά την περαίωση χρήσης (2011).

5. Δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου ζημίας στις επόμενες χρήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημία να ενταχθούν στην περαίωση.

6. Ένταξη στη διαδικασία της περαίωσης υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικά μέχρι και το 2ο βαθμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκδόθηκε απόφαση επ’ αυτών.

7. Καταστροφή Βιβλίων και Στοιχείων μετά την περαίωση και υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, των φορολογικών παραβάσεων που θα διαπιστωθούν μετά την περαίωση και θα αφορούν τις ελεγχθείσες χρήσεις.

Συμψηφισμός οφειλών

Επιπλέον το ΕΒΕΘ ζητά να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο δυο ακόμη προτάσεις οι οποίες αφορούν την οφειλή ΦΠΑ για την τρέχουσα χρήση αλλά και την επιστροφή του. Συγκεκριμένα, προτείνει:

1. Ρύθμιση του οφειλόμενου ΦΠΑ τρέχουσας χρήσης μέχρι την ψήφιση του νόμου και πρόβλεψη για τμηματική καταβολή αυτού μέχρι 24 μήνες.

2. Επίλυση θεμάτων επιστροφών ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, που εκκρεμούν μέχρι σήμερα, είτε με την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με δυνατότητα συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα