Merit: Αυξημένη μεταβλητότητα στο Χ.Α. λόγω τραπεζών

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 16:36

O τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά και αυτή την εβδομάδα, επισημαίνει στο σημερινό της σχόλιο η Merit ΧΑΕΠΕΥ, εκτιμώντας ότι η διάσπαση του πτωτικού σερί επτά ημερών, την Τρίτη, δεν είναι σίγουρο ότι απομακρύνει το Γενικό Δείκτη από το πτωτικό momentum του.

Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, το σύνολο των υπολοίπων τραπεζών εμπλέκεται σε σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών, χωρίς όμως κάτι τελεσίδικο που θα μπορούσε να τις θωρακίσει από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

«Η διατήρηση αυτής της φημολογίας μπορεί να συντηρήσει την αυξημένη μεταβλητότητα του κλάδου των τραπεζών που δίνει τον τόνο συνήθως στις συνεδριάσεις του ΧΑ κατά τους τελευταίους μήνες.»

Όσον αφορά στην τύχη της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Merit εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις δυο τράπεζες μαζί ή και για την καθεμιά ξεχωριστά, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις τις 2 τράπεζες μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου πιθανότατα.

Ο Γενικός Δείκτης έσπασε τη Δευτέρα το κρίσιμο όριο των 1.515 μονάδων, διάσπαση η οποία μπορεί να οδηγήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των 1.450 μονάδων αρχικά και των 1.400 στη συνέχεια. Η μικρή ανοδική αντίδραση των δύο επόμενων ημερών ίσως να μην είναι ικανή να αναστρέψει το καθοδικό momentum, τη στιγμή που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ αντλεί ήδη σημαντική ρευστότητα από την αγορά.

Σύμφωνα με τη Merit, μόνο εάν διασπαστεί η αντίσταση των 1.580 μονάδων (εκεί βρίσκεται τώρα και ο ΚΜΟ των 30 ημερών) θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή του βραχυπρόθεσμου momentum.

Η χρηματιστηριακή κρίνει επίσης αρκετά σημαντική για τη διατήρηση των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων, θεσμικών και μη, στην Ελλάδα την επικείμενη διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από το FTSE.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, αναφέρει ότι η άντληση ρευστότητας από τρίμηνα έντοκα την Τρίτη με επιτόκιο ελαφρώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση προσέφερε συγκρατημένη αισιοδοξία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα