Μείωση φόρων στον τουριστικό κλάδο ζητεί ο ΣΕΤΕ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 15:02

Με ανακούφιση υποδέχθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Reuters Insider, ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων του ΦΠΑ και ζητά μείωση των φόρων στον τουριστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία νέα αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των εσόδων.

«Η μείωση των τουριστικών εισπράξεων κατά 9% στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 είναι χαρακτηριστική της μειωμένης τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος για την παρούσα χρονική περίοδο», αναφέρει ο ΣΕΤΕ και συμπληρώνει πως «κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε αύξηση θα ήταν καταστροφική για την τουριστική οικονομία με άμεσες συνέπειες την περαιτέρω μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας».

Παράλληλα κρίνει πως η επιδίωξη της Κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Κρίνει επίσης πως προς την σωστή κατεύθυνση πως είναι και το ενδεχόμενο της μείωσης φόρων σε ορισμένους κλάδους με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

«Η τουριστική ζήτηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις τιμολογιακές μεταβολές. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η όποια μείωση των φόρων επιφέρει ποσοστιαία μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων από την πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Να σημειωθεί επίσης ότι οι ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού είχαν και έχουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (Ισπανία 8%, Πορτογαλία 5%, Κύπρος 5%, Μάλτα 5%, Γαλλία 5,5%)», συμπληρώνεται.

«¶ρα, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής θεωρούμε ότι η μείωση των φόρων στον τουριστικό τομέα (ως τομέα μεταξύ άλλων και άμεσης ανταποδοτικότητας) πρέπει να έχει προτεραιότητα», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα