Θ. Σκυλακάκης: Μη ρεαλιστική η θέση για το μηδενισμό του ελλείμματος

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 17:00
UPD:17:22

Την επιχειρηματολογία που θα ανέπτυσσε αν δεν είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με τα περί μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011, αναπτύσσει σε επιστολή του προς τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει ότι «είναι μη ρεαλιστική αυτή η θέση, χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής» και επικαλούμενος απόσπασμα της ομιλίας του κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την παρουσίαση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ, στις 7 Ιουλίου, για το ύψος του ελλείμματος, σημειώνει ότι «υποστηρίζεται ότι το έλλειμμα το 2009 ήταν 9,9% του ΑΕΠ και όχι 13,6%, όπως υποστηρίζει η Εurostat (επιφυλασσόμενη μάλιστα να το αναθεωρήσει για δεύτερη φορά προς τα πάνω).

«Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Η Εurostat κάνει λάθος και το πραγματικό μας έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο, ή οι υπολογισμοί περί ελλείμματος 9,9% είναι εκτός πραγματικότητας;», αναφέρει στην επιστολή του.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, στην παρουσίαση της 7η Ιουλίου περιλαμβάνονται ως «δημιουργική λογιστική» (με την αναθεώρηση της οποίας μειώνεται το έλλειμμα κατά 3,7% του ΑΕΠ) τα εξής:

- Δαπάνη 500 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, που καταβλήθηκε το 2010 και με την ψήφο της ΝΔ.

- 1 δισ. ευρώ έσοδα από τους ημιυπαίθριους, όπου το κράτος εισπράττει έσοδα με πενιχρά αποτελέσματα.

- 1 δισ. ευρώ από επιπλέον υστέρηση εσόδων. «Πώς μπορεί να θεωρείται "δημιουργική λογιστική" και να μειώνει το έλλειμμα το γεγονός ότι λόγω της ύφεσης και αδυναμίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών το κράτος εισέπραξε λιγότερα έσοδα», διερωτάται ο κ. Σκυλακάκης.

- 1,3 δισ. ευρώ αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αναφορικά με τη θέση περί κυκλικού ελλείμματος, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η ύφεση στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από τον οικονομικό κύκλο, αλλά από το γεγονός ότι «αφρόνως ζούσαμε υπεράνω των δυνάμεών μας με νέα δανεικά ύψους 30 τουλάχιστον δισεκατομμυρίων ετησίως» και επισημαίνει πως αν μια οικονομία με ΑΕΠ 237 δισ. ευρώ υποχρεωθεί να ζήσει χωρίς 30 δισ. το χρόνο «προφανώς θα μπει σε βαθιά ύφεση».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αναφέρει ότι δεν μπορεί σε δύο χρόνια να αποφέρει 50 δισ., διότι οι σχετικές διαδικασίες είτε αφορούν λίγα μεγάλα ακίνητα, είτε δεκάδες χιλιάδες μικρά και θα απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερο διάστημα πριν καν αρχίσει το φυσικό έργο της αξιοποίησης. Χαρακτηρίζει δε ανεδαφική την υπόθεση ότι με τα «αντισταθμιστικά μέτρα» ή «μέτρα-ανάσες», που παρουσιάστηκαν, θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 7% στην επόμενη διετία.

Ο ευρωβουλευτής ισχυρίζεται σε άλλο σημείο ότι ο κ. Σαμαράς ζητεί άλλο μίγμα πολιτικής, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, όταν βασική δέσμευση του μνημονίου αποτελεί η λήψη μέτρων 9,5% του ΑΕΠ πέραν των μέτρων, που ήδη έχουν ληφθεί από το 2011 έως το 2014.

«Από αυτά, 5,6% προβλέπεται να ληφθούν το 2011 και το 2012. Πώς θα εφαρμόσει το "άλλο μίγμα" με ταυτόχρονο σεβασμό του μνημονίου, που το αναιρεί; Κι αν δεν υπάρξει σεβασμός του μνημονίου πώς θα χρηματοδοτηθεί το κράτος, όταν προϋπόθεση της λήψης κάθε δόσης είναι η τήρηση των όρων του μνημονίου το προηγούμενο διάστημα;», καταλήγει.

Απάντηση ΝΔ

«Διαβάσαμε την επιστολή του κ. Σκυλακάκη, την οποία θα ήταν καλύτερα να μας την είχε στείλει τον Ιούλιο, ώστε να διορθώσουμε έγκαιρα τα πολλά λάθη του. Επίσης θα μπορούσαμε να του εξηγήσουμε έννοιες που αγνοεί παντελώς στην επιστολή του, όπως τον πολλαπλασιαστή δαπανών, για παράδειγμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα