Πτωτική η πορεία του γιέν

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 06:30
REUTERS/ISSEI KATO

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν, περιορίζοντας τη άνοδο τεσσάρων ημερών έναντι του δολαρίου, εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα πουλήσει το νόμισμά της μετά την παρέμβαση της στην αγορά συναλλάγματος την εβδομάδα που πέρασε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, ότι η κυβέρνηση θα λάβει δραστικά μέτρα εάν χρειαστεί για να περιορίσεις τις υπερβολικές διακυμάνσεις του νομίσματος οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν την οικονομία. Το δολάριο όδευε για δεύτερη εβδομαδιαία πτώση έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η Federal Reserve βρίσκεται πιο κοντά στην αγορά ελλείμματος για να στηρίξει τις τιμές και την ανάπτυξη.

Το γιέν υποχώρησε στα 84,54 ανά δολάριο στις 11:39 π.μ. στο Τόκιο από 84,38 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν αναρριχήθηκε στα 84,26, τα υψηλότερα επίπεδα από την παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 112,75 ανά ευρώ από 112,35. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3327 ανά ευρώ από 1,3315, οδεύοντας να κλείσει αυτήν την εβδομάδα με απώλειες 2,1%. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,3440 ανά ευρώ στις 22 Σεπτεμβρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου.

Ανοδο 1,4% έχει σημειώσει το γιέν από την παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία το ώθησε στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός από τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Σύμφωνα με σημείωμα της Morgan Stanley το γιέν προβλέπεται να υποχωρήσεις στα 93 ανά δολάριο έως τα τέλη του έτους που διανύουμε.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Ben S. Bernanke, στο Princeton University αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Dollar Index, που υπολογίζει την αξία του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων διαμορφώθηκε στα 80,082 από 80,118 χθες, μετά την υποχώρησή του στα 79,560 στις 22 Σεπτεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου.

Περιορίστηκε η άνοδο του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η τραπεζική κρίση στην Ιρλανδία θα επιδεινωθεί, περιορίζοντας την ελκυστικότητα για αγορά των περιουσιακών στοιχείων της Ευρωζώνης.

Το κόστος ασφάλισης του ελλείμματος της Ιρλανδίας αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ χθες εν μέσω εικασιών ότι η Anglo Irish Bank Corp. δεν θα καταφέρει να καταβάλει το σύνολο των οφειλομένων στους κατόχους ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα