Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 07:02
UPD:07:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές στην Ταϊβάν μετά την έκθεση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης στον δεύτερο σε μέγεθος εμπορικό εταίρο της νήσου φαίνεται να περιορίζει τις ελπίδες των επενδυτών.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και άλλων εξαγωγέων κινούντο πτωτικά. Ο δείκτης ΤWSE Index έχανε 71,21 μονάδες, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 4.606,68 μονάδες στις 11:53 π.μ. στην Ταϊπέι. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Ταϊβάν, από την οποία προμηθεύονται κομπιούτερ, ημιαγωγούς και άλλα προϊόντα.

«Η ζήτηση για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας είναι πολύ εύθραυστη ώστε να μεταβάλλει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», ανέφερε ο Bryan Chiang, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 287 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Invesco Taiwan Ltd., συμπληρώνοντας : «Η χαμηλή εμπιστοσύνη θα είναι μεγάλο εμπόδιο για τις μετοχές των εταιρειών με ηλεκτρονικά».

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 58,42 μονάδες φθάνοντας στις 8.882,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για έκτη, σε σύνολο επτά ημερών. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 869,92 μονάδες με τις μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης και των τραπεζών, να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 0,3%. Οι εταιρείες ναυπήγησης πλοίων, όπως η Hyundai Heavy Industries Co. εμφάνιζαν κέρδη, καθώς οι νέοι και πιο σκληροί κανονισμοί για τα τάνκερ θα αυξήσουν τη ζήτηση για νέα πλοία.

Ολοι οι άλλοι δείκτες κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και την Ινδία που σημείωναν μικρή διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα