Ιαπωνία: Φήμες για νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Δεν επιβεβαιώνουν οι αρχές της χώρας
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 12:23
UPD:12:27
REUTERS/ISSEI KATO

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του γιεν, πυροδοτώντας φήμες ότι οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο του γιεν.

Η Ιαπωνία προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μαζικές πωλήσεις γιεν – στην πρώτη παρέμβασή της μετά από έξι χρόνια – καταφέρνοντας να ωθήσει το εθνικό της νόμισμα κάτω από το υψηλό 15ετίας στο οποίο είχε ανέλθει έναντι του δολαρίου.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την πρώτη αυτή παρέμβαση, ωστόσο, τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα της χώρας (BoJ) αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη σημερινή, νέα παρέμβαση στις αγορές.

Στόχος του πρωθυπουργού Ναότο Καν, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, είναι να περιορίσει την άνοδο του γιεν, προστατεύοντας έτσι την ιαπωνική οικονομία η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.

Το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα έως τα 85,40 γιεν από περίπου 84,55 γιεν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Bank of Japan προέβη σε πωλήσεις γιεν.

Στις 12:09 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 84,55 γιεν και η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στα 1,3382 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα