Αντιμέτωπος και με εσωκομματικά πυρά ο ΥΠΟΙΚ για την περαίωση

Για διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών έκανε λόγο ο Γ.Φλωρίδης
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 15:07
UPD:19:01
AΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Αντιμέτωπος και με εσωκομματικά πυρά βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο της περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Το ν/σ αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Μάλιστα στη δευτερολογία του σημείωσε πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

Αντιδράσεις με εσωκομματικά πυρά

Ηχηρή ήταν η αντίδραση του βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, κάνοντας παράλληλα λόγο για διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Η περαίωση, παρατήρησε ο κ. Φλωρίδης, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξαιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών». «Όμως, για το ότι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό», τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του Κινήματος Κώστας Γείτονας και συμπλήρωσε: «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως "μπαίνει μια νέα αρχή". Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

«Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό», παρατήρησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».

Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

Απαντώντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Φλωρίδη περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού, υπογραμμίζοντας : «Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα; Πότε άλλοτε είχε τον αριθμό των βεβαιώσεων προστίμων που έχει σήμερα;».

Ο υπουργός δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ., αλλά όπως είπε, «ήταν θέμα αρχής να μην αποκεφαλίσουμε την ηγεσία τους - και να κινηθούμε με αξιοκρατικά κριτήρια». «Το σύστημα δεν πάσχει από τους επικεφαλής του, αλλά από την οργάνωση και την δομή του. Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απ’ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον», υποστήριξε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμη πως «τελειώνουν οι έλεγχοι που βασίζονται πάνω στην διακριτική ευχέρεια του εφόρου», πως θεσμοθετείται το αυτόφωρο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η «δυνατότητα κλεισίματος μαγαζιών στην παραλιακή, όπου παρατηρούνται πολλαπλές φορολογικές παραβάσεις», ενώ ξεκαθάρισε πως η φορολογική τακτοποίηση, δεν αναιρεί την όποια παράλληλη ποινική διαδικασία: «Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κάποιον γιατρό που θα βρεθεί με 5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την περαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θετικά εκφράστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων) και Στάθης Κουτμερίδης (Σερρών), με τον τελευταίο να απαντά στους συναδέλφους του, πως «τα περί νέας αρχής, έχουν όντως ειπωθεί και στο παρελθόν - αλλά έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση και υπουργό, που θα τα κάνει πράξη».

ΝΔ: Ομολογία αποτυχίας

Για ομολογία αποτυχίας στη φορολογική πολιτική έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας. «Επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους.

Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η βουλευτής Β' Πειραιώς του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, ενώ από το ΛΑ.Ο.Σ. ο Κώστας Αϊβαλιώτης αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

«Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Την πλήρη της αντίθεση στην περαίωση επανέλαβε με δήλωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Είπαμε κατηγορηματικά, όχι στην περαίωση και σε αυτό συμφωνούν πλέον και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Νομοθετικά μπαλώματα δεν μπορεί να επιβραβεύουν την φοροδιαφυγή», αναφέρει η παράταξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα