Σπ. Κουβέλης: Η κυβερνητική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων αποδίδει

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 17:18

«Τα απτά αποτελέσματα, μετά από προσπάθειες 11 μηνών για προσέλκυση επενδύσεων, δικαιώνουν την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, αναφερόμενος στις συμφωνίες για επενδύσεις στον Αστακό, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο μνημόνιο που υπέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ με τον ομόλογό του του Κατάρ και στη δρομολογημένη ενεργειακή συνεργασία με τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Κατάρ, ο κ. Κουβέλης ανέφερε, λίγο πριν ανέβει στο βήμα του 3ου αραβοελληνικού οικονομικού φόρουμ, ότι αυτό «είναι απόδειξη του ότι όταν δουλεύει κανείς συστηματικά υπάρχει αποτέλεσμα».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «στο μνημόνιο αναφέρεται το ρητό ενδιαφέρον του Κατάρ να επενδύσει μέχρι 5 δισ. δολάρια στην Ελλάδα κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων. Πρόκειται για το δεύτερο μνημόνιο, μετά από αυτό που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από μερικούς μήνες για το ενεργειακό κέντρο του Αστακού. Τα επόμενα βήματα θα έρθουν με τη λειτουργία της επιτροπής των δυο πλευρών που προβλέπεται να δουλέψει,στην οποία επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι ο Χ. Παμπούκης - θα συμμετέχω κι εγώ - και θα συνεξετάζουμε μία προς μία κάθε επενδυτική πρόταση».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της πλευράς του Κατάρ να αξιοποιήσει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού σημείωσε ότι «στο μνημόνιο δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το εν λόγω σχέδιο».

Ολοι γνωρίζουμε, πρόσθεσε, «ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για το Ελληνικό από την πλευρά του Κατάρ, αλλά την κατεύθυνση και αυτό που θέλουμε να γίνει, τη δίνει η ελληνική πλευρά».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει κι αυτό θα είναι η βασική μας γραμμή πως ό,τι γίνει στο Ελληνικό, όχι μόνον πρέπει να είναι συμβατό με τις εξαγγελίες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, αλλά να αποτελεί ένα πόλο πράσινης ανάπτυξης για όλο το παράκτιο μέτωπο της Αττικής», πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του στο αραβοελληνικό οικονομικό φόρουμ, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως από την αρχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στόχος ήταν να ξαναζωντανέψει η συνεργασία της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, όπως είπε, είναι ο αριθμός των επισκέψεων και των επαφών που είχε ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών με τις αραβικές χώρες.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Λιβύη, επεσήμανε ότι προχωράμε γρήγορα την σύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για την αξιοποίηση της παραγωγής ενέργειας, κάτι που επιδιώκουμε και με την Αίγυπτο, ολοκληρώνοντας το «ανατολικό δαχτυλίδι» ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Β. Αφρικής.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, ο κ.Κουβέλης είχε διμερή επαφή με τον υπουργό Υποδομών της Λιβύης - καθώς και με άλλους ¶ραβες αξιωματούχους - προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία.

Όλα αυτά όπως και οι διάφορες πολιτικές συμφωνίες στρώνουν το δρόμο για να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές συνεργασίες, τόνισε και κάλεσε τους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν από την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αποτελεί εφαλτήριο για κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη Μαύρη Θάλασσα στη Β. Αφρική, τη Δ. Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων εντάσσονται κι οι προσπάθειες για τον αναπτυξιακό νόμο και τον νόμο fast truck, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, καθώς και το φορολογικό πλαίσιο και των σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη διάρκεια του φόρουμ έγιναν περίπου 600 επιχειρηματικές διμερείς συναντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα