«Παράθυρο» ΥΠΟΙΚ για βελτιώσεις στη διαδικασία της περαίωσης

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010 11:02
UPD:17:10

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στη μείωση του ποσού της προκαταβολής για την εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σχετικές εισηγήσεις των παραγωγικών φορέων.

Κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο της περαίωσης, που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι φορείς που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

«Πρέπει η ρύθμιση να είναι ρεαλιστική γιατί η αγορά έχει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των δόσεων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι όσοι έχουν αυτοπεραιώσει μέχρι και το 2007 δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου της περιόδου 2002-2007.

Κράτησε επίσης κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το τι θα ισχύσει για όσους αυτοπεραίωσαν την περίοδο 2008 και 2009 καθώς δεν υπάρχει δείγμα. «Σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόβλημα και το εξετάζουμε» δήλωσε και άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να συμψηφίζεται και ο πιστωτικός ΦΠΑ στη διαδικασία περαίωσης.

«Πράσινα» πυρά

Η προωθούμενη ρύθμιση για την περαίωση πυροδότησε πάντως αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, κάνοντας παράλληλα λόγο για διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Η περαίωση, παρατήρησε ο κ. Φλωρίδης, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξαιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών». «Όμως, για το ότι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ., αλλά όπως είπε, «ήταν θέμα αρχής να μην αποκεφαλίσουμε την ηγεσία τους - και να κινηθούμε με αξιοκρατικά κριτήρια».

«Πότε άλλοτε το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα; Πότε άλλοτε είχε τον αριθμό των βεβαιώσεων προστίμων που έχει σήμερα;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Το σύστημα δεν πάσχει από τους επικεφαλής του, αλλά από την οργάνωση και την δομή του. Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απ’ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον».

«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο βουλευτής Β’ Αθηνών του Κινήματος Κώστας Γείτονας και συμπλήρωσε: «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως "μπαίνει μια νέα αρχή". Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

«Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό», παρατήρησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».

Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

Θ. Πάγκαλος: Οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την αμφισβήτηση που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων επιχείρησε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega αναγνώρισε ότι η στάση των βουλευτών είναι δικαιολογημένη, αλλά όπως είπε δε δέχεται τη μομφή τους. «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου απαιτούνται μέτρα έκτακτης ανάγκης«, ήταν το σχόλιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

ΛΑΟΣ: Να επιβράβευονται οι συνεπείς

Ρυθμίσεις που να προβλέπουν την επιβράβευση των φορολογικά συνεπών πολιτών ζητησε ο ΛΑΟΣ, στο πλαίσιο του διαλόγου για την «κατάστρωση» των διατάξεων της περαίωσης. «Περαίωση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν προβλεφθεί ουσιαστική επιβράβευση των φορολογικά ενήμερων και συνεπών πολιτών», επισήμανε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα