Γ. Παπακωνσταντίνου: Σε εγρήγορση για τη συγκέντρωση εσόδων

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010 13:42
UPD:17:32

Αισιόδοξος για την πορεία είσπραξης των εσόδων εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εντός του τρέχοντος έτους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα έσοδα σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί, τονίζοντας ότι η υστέρησή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αντισταθμίζεται και με το παραπάνω στο αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού από την καλύτερη πορεία των δαπανών.

«Δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων μέσα στο 2010, έχουμε τέσσερις μήνες για να κλείσει η χρονιά και τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν ικανοποιητικά», ξεκαθάρισε, αφού – όπως εξήγησε – η κυβέρνηση προσδοκά εισροή χρήματος και λόγω και του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Όλος ο μηχανισμός έχει μπει σε εγρήγορση για να συγκεντρωθούν χαμένα ή νέα έσοδα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση έχει απορριφθεί η πρόταση για μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%, τονίζοντας ωστόσο ότι προσανατολίζεται σε άλλα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό».

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, έχουν τεθεί σενάρια όπως η μικρή αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση κάποιων ειδικών φόρων με μικρή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, η εξίσωση του φόρου πετρελαίου με χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ή κάποια περαιτέρω συγκράτηση δαπανών. «Οι αποφάσεις μας θα αποτυπωθούν κοστολογημέντες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παραδέχθηκε ότι έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2011 οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, εφόσον πληρούνται οι στόχοι.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά η χώρα αξιοποιεί στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού σε γενικευμένη βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της.

Προανήγγειλε επίσης αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, με στόχο την προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνες και πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες.

Ερωτηθείς δε σχετικά με το θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και δεν πρόκειται να παρθεί, αν δεν συνεκτιμηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και η θέση των συναρμόδιων υπουργείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα