Τον Οκτώβριο οι σύμβουλοι για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ, ΔΑΑ

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 14:54
UPD:15:22

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του Διεθνoύς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

«Είναι πολύ πιθανό ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προσληφθούν οι σύμβουλοι για την ΔΕΠΑ, το Αεροδρόμιο Αθηνών και το φάσμα συχνοτήτων», δήλωσε η ίδια πηγή στο Reuters, σημειώνοντας ότι εντός του επόμενου μήνα «θα έχουμε την στρατηγική μελέτη για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τους συμβούλους».

«Το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις (της κυβέρνησης) να ληφθούν μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες», ανέφερε το στέλεχος, το οποίο ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2013. Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ και διάθεση ποσοστών του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες.

Η κυβέρνηση, που διατηρεί ποσοστό 55% στον ΔΑΑ, εξετάζει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη το 1995 πέραν των 30 ετών και πιθανόν την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Ποσοστό 40% στην ΔΑΑ κατέχει η γερμανική Hochtief.

Στη ΔΕΠΑ, το Δημόσιο ελέγχει 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%.

H κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει την HSBC, την Deutsche Bank και τη Lazard ως συμβούλους για την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ έχει καλέσει επανειλημμένως τους ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα