ΕΕ: Συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού

Με την Imperial Tobacco
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010 16:29

Τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας συνεργασίας με τη βρετανική καπνοβιομηχανία Imperial Tobacco για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού και της απομίμησης τσιγάρων ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα καταβάλει στην Κομισιόν και στα 27 κράτη-μέλη ποσό ύψους 207 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια μιας εικοσαετίας, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού.

Η Imperial Tobacco θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και με τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών για τη διερεύνηση της παραποίησης τσιγάρων, τη διακοπή της παραγωγής τους, καθώς και την καταγραφή και εξιχνίαση περιπτώσεων κατάσχεσης παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ.

Παρόμοια συμφωνία είχε συνάψει τον Ιούλιο η Επιτροπή με τη δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο, τη βρετανική British American Tobacco.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, κάθε χρόνο η ΕΕ και τα κράτη-μέλη χάνουν ως και 10 δισ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους από την παραποίηση και τα λαθραία προϊόντα καπνού. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων χρησιμοποιείται, εξάλλου, συχνά για τη χρηματοδότηση «σκοτεινών» δραστηριοτήτων, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα