Saab : 1.300 απολύσεις μετά τις ζημίες που εμφάνισε

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 13:56

Οι ζημίες της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, θυγατρικής του κολοσσού των ΗΠΑ General Motors, την αναγκάζουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησής της, να προχωρήσει στη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 20%, περίπου 1.300 θέσεις εργασίας.

Η Saab ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις, οι οποίες θα γίνουν κυρίως στη Σουηδία, αποτελούν ένα μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής της θέσης από το 2003.

«Με το πρόγραμμα αυτό η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να βελτιώσει την οικονομική της θέση αρχής γενομένης από το 2003», επισημαίνεται σε σχετική της ανακοίνωση, χωρίς όμως να αναφέρει ότι περιμένει να επανέλθει και στην κερδοφορία, μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Με τον περιορισμό των θέσεων εργασίας η Saab ελπίζει να βελτιώσει την παραγωγικότητά της κατά 20%, αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται 800 θέσεις στην παραγωγή, 450 στο μηχανολογικό τμήμα και 50 στο τμήμα των πωλήσεων και του μάρκετιγκ.

Η Saab αποδίδει τα οικονομικά της προβλήματα στο κόστος παραγωγής για νέα μοντέλα της και τις επενδύσεις που έκανε προκειμένου να αρχίσει την κατασκευή τους, στο κεντρικό της εργοστάσιο, αλλά και από την υποχώρηση της σουηδικής κορώνας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει χάσει κεφάλαια τα 10 από τα τελευταία 12 χρόνια και εμφάνισε κέρδη μόνο το 1994 και το 1995 και είχε ζημίες το πρώτο εξάμηνο του έτους, ύψους 1,2 δισ. κορώνες (131,4 εκατ. δολ.).

Και η General Motors στην Ευρώπη μειώνει τη δραστηριότητα των τμημάτων της, στη Vauxhall στη Μ. Βρετανία και στην Opel στη Γερμανία και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο μείωσης των ζημιών της το τρέχον έτος.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα