«Δίχτυ» κοινωνικής ασφάλισης από το Υπ. Εργασίας

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 19:15

Η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, η στήριξη των θέσεων εργασίας και η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών, αποτελούν σύμφωνα με την υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη τις τρεις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Παρουσιάζοντας τις κύριες στοχεύσεις της κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε την ανάγκη πάταξης της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, αλλά και της ενοποίησης των δομών στο υπουργείο Εργασίας.

Στους άξονες δράσης του υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμη, όπως εξήγησε η υπουργός, η δημιουργία κοινωνικών ΚΕΠ τα οποία θα εξυπηρετούν καταναλωτές, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς και η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς –όπως είπε- σε περιόδους οικονομικής κρίσης με την ύφεση να προβλέπεται να κυμανθεί από 3,8% έως 4,1% και τα 3/10 (28%) των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ εξέθεσαν στην υπουργό βασικά ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ανησυχία για το μέλλον του ασφαλιστικού φορέα των εμπόρων, τον ΟΑΕΕ, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους έχουν αναπόφευκτα μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού. Τόνισε ακόμη την κρισιμότητα των πρωτοβουλιών για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις ΜμΕ, αφού για την ΕΣΕΕ κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητά του.

Αναφορικά με τον ΟΑΕΔ, η ΕΣΕΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης στοχευμένων προγραμμάτων για την ΜμΕ καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο του ελληνικού εμπορίου.

«Στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η εργασιακή ειρήνη δεν αποτελεί μόνο ζητούμενο αλλά και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα