Στη Βουλή τα σχέδια των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 21:33

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

Όπως ανέφερε, συγκροτείται στην κυβέρνηση μια Επιτροπή Ανάπτυξης η οποία θα ασχολείται με την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων και θα παρακολουθεί όλη την επενδυτική διαδικασία ώστε να παραμερίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία και τις μεγάλες επενδύσεις.

Ενημερώνοντας για τους στόχους του νομοθετήματος τόνισε πως δεν έρχεται να αλλάξει τα πάντα, αλλά να επιταχύνει τις διαδικασίες, επιδιώκει να καταστήσει τόπο προσέλκυσης επενδύσεων την Ελλάδα, φιλοδοξεί να αποβεί λειτουργικό (καθώς δημιουργεί έναν σταθμό εξυπηρέτησης μεταξύ επενδυτή -διοίκησης) και να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως είπε «αν τα καταφέρει θα έχει καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία κι αν πετύχει αυτό το μοντέλο θα διευρυνθεί».

Ο κ. Παμπούκης επισήμανε ιδιαίτερα ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και πως για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις τα σχέδια θα έρχονται στη Βουλή.

Ο Αθ. Μπούρας από την ΝΔ, επισήμανε πως το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για όψιμο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την ανάπτυξη ένα χρόνο μετά κι ενώ βρίσκεται στο σημείο «μηδέν».

Ο ¶γγ. Τζέκης (ΚΚΕ) μίλησε για αποικιακού χαρακτήρα επενδύσεις, στο όνομα των οποίων θα δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα μειωθούν μισθοί και θα χτυπηθούν εργατικά δικαιωμάτα.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Η. Πολατίδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση και ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στις ξένες επενδύσεις, το θέμα είναι ότι δεν επενδύουν και οι Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης μίλησε για γενικόλογο νομοθέτημα το οποίο δεν αμβλύνει τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα (μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος, μεγάλη συστημική διαφθορά, απουσία κανόνων σε χρήσεις γης κ.α.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα