Την υιοθέτηση σειράς προτάσεων για την προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες της ευρωζώνης ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη το επίπεδο του χρέους της κάθε χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταστεί «λειτουργικό» το κριτήριο του δημόσιου χρέους, το οποίο σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Ο όρος αυτός δεν συνοδευόταν μέχρι σήμερα από πειθαρχικά μέτρα, σε αντίθεση με αυτόν που αναφέρεται στο δημόσιο έλλειμμα.
Οι προτάσεις της Επιτροπής -οι οποίες θα υποβληθούν το Μάρτιο του 2003 σε έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και τις κυβερνήσεις των Δεκαπέντε- διατηρούν το όριο του 3% του ΑΕΠ ως οροφή για το δημόσιο έλλειμμα της κάθε χώρας. Καθιέρωσε, όμως, την έννοια του «δομικού ελλείμματος», το οποίο υπολογίζεται εκτός των διακυμάνσεων της συγκυρίας, ώστε να ληφθεί καλύτερα υπόψη η οικονομική πραγματικότητα.
Οι χώρες που θα ανταποκρίνονται θετικά θα μπορούν να επωφελούνται από νέο περιθώριο όσον αφορά τη διαχείριση του ελλείμματός τους: Θα έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνονται «λίγο» από τον ισοσκελισμό του ελλείμματος για να χρηματοδοτήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων