ΕΣΕΕ: Μη ευνοϊκές οι αλλαγές στην περαίωση

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 12:20

Ούτε ευνοϊκές, ούτε ελκυστικές κρίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνοντας σε σχετική της ανακοίνωση ότι η ρύθμιση που προωθείται πρέπει να δώσει «αμνηστία» σε όλους και όχι «ασυλία» σε λίγους.

«Περιμέναμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα ήταν περισσότερο ελκυστική στους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους, αλλά δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά επιχειρείται τέτοια διάκριση», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Χαρακτηρίζει μάλιστα την περαίωση «ελληνική πατέντα», ενώ κάνει λόγο για «χαριστική διαδικασία που καλύπτει τη φοροαποφυγή, την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού πριν την παραγραφή, αλλά και γλυτώνει τους επιχειρηματίες από τις πολλές “χειραψίες”».

Το ζητούμενο σε αυτήν τη «βιομηχανία» περαιώσεων, όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να ήταν αποκλειστικά και μόνο το «κλείσιμο» των ανέλεγκτων χρήσεων, όσων διασταυρωμένα και επιβεβαιωμένα είναι φορολογικά συνεπείς, ώστε να γίνουν για τους υπόλοιπους παράδειγμα προς μίμηση, εκτιμά η ΕΣΕΕ.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι δείκτες ασφυξίας και η κατάσταση της αγοράς δεν επιτρέπει στον εμπορικό κόσμο να αρνηθεί την περαίωση, ούτε να διαπραγματευτεί τις εξαιρέσεις, λόγω της προαιρετικότητας του μέτρου.

«Η μικρή μείωση της προκαταβολής, η αύξηση των δόσεων και η ειδική ρύθμιση για όσους έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, δεν ικανοποιεί την πλειονότητα και φαίνεται ότι η περαίωση εξυπηρετεί περισσότερο την παράταση της παραγραφής των χρήσεων 2000-2004», τονίζουν οι έμποροι, εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους για το γεγονός ότι εκτός της περαίωσης παραμένουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία, «δηλαδή οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού και ενός μαγαζιού, αλλά και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Η ΕΣΕΕ απαναλαμβάνει τέλος το αίτημά της για τη «δραστική» μείωση του 2% ως βασικού συντελεστή περαίωσης και την αναδιανομή της ισόποσης επιβάρυνσής της, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αυξήσεις του ΦΠΑ και των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα