ΕΕ: Νέες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 13:42
UPD:15:05
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Μια σειρά νέων κυρώσεων για τις χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την κρίση χρέους σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Οι προτάσεις θα αυστηροποιήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιβάλλοντας ποινές σε χώρες, οι δαπάνες των οποίων ξεπερνούν τις δημοσιονομικές τους δυνατότητες.

«Για την ευρωζώνη, οι αλλαγές θα ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς επιβολής (των κανόνων) και θα περιορίσουν τη ευχέρεια που υπάρχει στην εφαρμογή των κυρώσεων», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

«Με άλλα λόγια, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα βασίζεται πιο πολύ στους κανόνες και οι κυρώσεις θα είναι η φυσιολογική συνέπεια… για τια χώρες που αθετούν τις δεσμεύσεις τους.»

Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι στόχος της Κομισιόν είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις από τα μέσα του 2011. Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από τους υπουργούς της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι πιέσεις των Γερμανών, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ για προώθηση αυστηρότατων κυρώσεων εναντίον των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.

Στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, την Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε και τους ομολόγους του να παραμερίσουν τις διαφωνίες και να αποφασίσουν για τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Είχε προηγηθεί και επιστολή του κ. Σόιμπλε σε όλους τους υπουργούς, στην οποία εξέφραζε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες της ομάδας.

Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις

Οι νέες κυρώσεις αφορούν κυρίως χώρες της ευρωζώνης και δεν περιλαμβάνουν την αναστολή ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες-παραβάτες, όπως ζητούσε η Γερμανία.

Η ΕΕ προτείνει κυρώσεις στην περίπτωση που οι χώρες αποκλίνουν από το στόχο να έχουν μεσοπρόθεσμα ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

«Η Επιτροπή προτείνει, η ετήσια αύξηση δαπανών να μην υπερβαίνει έναν λογικό μακροπρόθεσμα ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», τονίζει η Κομισιόν. «Ο βασικός στόχος είναι, έκτακτα έσοδα να μην δαπανώνται αλλά να χρησιμοποιούνται για τη μείωση του χρέους.»

Αν μια χώρα δεν τηρεί αυτόν τον κανόνα, αρχικά θα λαμβάνει προειδοποίηση από την Κομισιόν. Αν δεν υπακούσει, θα πρέπει να καταβάλει εντόκως ποσό ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ της.

Για χώρες με ελλείμματα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα προβλέπει την καταβολή ποσού 0,2% του ΑΕΠ της, άτοκα, σε λογαριασμό της Κομισιόν.

Στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, προβλέπεται υποχρέωση της χώρας να μειώνει τη διαφορά από το επίπεδο αυτό κατά το 1/20 ετησίως για περίοδο τριών ετών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα