Σοβαρές διαφωνίες ΣΕΛΠΕ επί του ν/σ για την περαίωση

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 15:29

Σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την περαίωση εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως με τις κυβερνητικές αποφάσεις «επιβραβεύονται μονίμως οι φοροαποφεύγοντες και οι παντός είδους παρανομίες που εκδηλώνονται από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο περιθώριο της επίσημης οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, η ατιμωρησία οδηγεί έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματιών στη φοροδιαφυγή και την παραποίηση των βιβλίων και των στοιχείων των εταιρειών τους. Θεωρούμε επίσης σοβαρό γεγονός ότι η διάκριση των εταιρειών σε εντασσόμενες στην περαίωση και μη βάσει του κριτηρίου των ακαθαρίστων εσόδων ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων με κρατική παρέμβαση.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εφαρμογή του συντελεστή προοδευτικότητας διότι τιμωρεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο είναι αυτές που δε κάνουν φοροδιαφυγή» προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ακόμη πως εδώ και χρόνια υπάρχει ένας άγραφος νόμος και μια μεθοδολογία στους τακτικούς ελέγχους ως προς τον προσδιορισμό των λογιστικών διαφορών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος εργασιών τόσο μικρότερος γίνεται ο λόγος των λογιστικών διαφορών προς το κύκλο εργασιών και κατά συνέπεια και ο λόγος πρόσθετων φόρων προς το κύκλο εργασιών. Η εφαρμογή του προτεινόμενου τρόπου υπολογισμού του φόρου της περαίωσης ανατρέπει ριζικά αυτή τη φιλοσοφία και μοιάζει περισσότερο με τιμωρία αυτών των επιχειρήσεων παρά με διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν.

Ο ΣΕΛΠΕ θεωρεί άδικη την ισοπεδωτική λογική της επιβολής φόρων επί του κύκλου εργασιών αγνοώντας τα δηλωθέντα κέρδη. Δύο επιχειρήσεις με τον ίδιο κύκλο εργασιών που η μία έχει δηλώσει ζημιές θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με μία άλλη που έχει δηλώσει κέρδη και έχει πληρώσει φόρο επί των κερδών στο παρελθόν.

«Η πρότασή μας είναι αντί του συντελεστή προοδευτικότητας να εφαρμοστεί ένας άλλος που θα επιβαρύνει την επιχείρηση αντιστρόφως ανάλογα με τα δηλωμένα κέρδη της» τονίζει και αντιπροτείνει:

«Επειδή στην συνάντηση στο Υπουργείο αναφέρθηκε η αδυναμία να ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό του φόρου ο συντελεστής καθαρού κέρδους για λόγους ταχύτητας και αυτοματοποίησης, νομίζουμε ότι υπάρχει τρόπος και γρήγορος και εύκολος. Στη Γ.Γ.Π.Σ είναι γνωστά τόσο τα κέρδη της χρήσης αλλά και ο κύκλος εργασιών. Θα μπορούσε λοιπόν αυτόματα να εξαχθεί ο λόγος τους. Αυτός ο λόγος θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή του κύκλου εργασιών και θα τον εξομαλύνει. Θα μπορούσε ακόμη να δημιουργηθούν κατώφλια με σκοπό τη δημιουργία 4 έως 5 κλιμάκων αντί για πλήρη εφαρμογή του μαθηματικού τύπου».

Συμπερασματικά ο Σύνδεσμος θεωρεί υπέρμετρη και άδικη τη φορολογική επιβάρυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει το εγχείρημα σε αποτυχία. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω ο ΣΕΛΠΕ θεωρεί ότι θα πρέπει τα τελικά ποσά των φόρων να είναι σημαντικά μικρότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα