Αδύναμο το δολάριο

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 07:20

Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το 2008 όδευε να σημειώσει το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ που περιόρισαν τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Το δολάριο όδευε να σημειώσει τριμηνιαία πτώση έναντι όλων των κύριων νομισμάτων πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων που προβλέπεται να δείξουν περιορισμό της επιχειρηματικής και της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben S. Bernanke θα μιλήσει στην Ουάσιγκτον εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αγοράσει και άλλο έλλειμμα των ΗΠΑ. Το γιέν πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα από την παρέμβασή της στην αγορά εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς φέρνουν στη χώρα τα κέρδη τους από το εξωτερικό πριν από τη λήξη του εξαμήνου της χρήσης.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3602 ανά ευρώ στις 11:57 π.μ. στο Τόκιο από 1,3627 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν άγγιξε το 1,3647, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Απριλίου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 6,8% αυτόν τον μήνα έναντι του ευρώ, τα μέγιστα από τον Δεκέμβριο του 2008.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 83,57 ανά δολάριο από 83,70. Χθες άγγιξε τα 83,50, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 113,67 ανά ευρώ από 114,06.

Σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει το ύψος των γιέν που πούλησε από τις 28 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου για να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας. Η ζήτηση για γιέν περιορίστηκε εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει και σε νέα πώληση μετά την αντίστοιχης της 15ης Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2004.

Επίσης ανοδικά κινήθηκε το ιαπωνικό νόμισμα καθώς ο δείκτης των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας, MSCI Asia Pacific Index, υποχώρησε 0,6%. Συνήθως το γιέν ισχυροποιείται σε περιόδους οικονομικής κρίσης καθώς το ιαπωνικό πλεόνασμα καθιστά το νόμισμα ελκυστικό, αφού η χώρα δεν χρειάζεται να βασιστεί σε ξένους επενδυτές.

Αυτό το τρίμηνο το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 10% έναντι του ευρώ έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος των 16 της Ευρωζώνης. Το δολάριο περιόρισε τη συνολική του άνοδο στο έτος στο 5,6% έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα