Ψηφίστηκε το ν/σ για την περαίωση

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 15:49
UPD:20:49

Εν μέσω εντονότατης κριτικής από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

Εν μέσω εντονότατης κριτικής από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών πως η περαίωση είναι αναγκαία, λόγω του όγκου των εκκρεμούντων χρήσεων και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως η περαίωση γίνεται για τελευταία φορά, πριν την «αλλαγή σελίδας» στους φορολογικούς ελέγχους και την διαδικασία είσπραξης των φόρων.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων υπαγωγής στην περαίωση, επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που έχουν λάβει εν αγνοία τους εικονικά τιμολόγια, (τονίζοντας πως συχνά ο λήπτης και ο εκδότης συνεργάζονται στην παρανομία αυτή), όπως επίσης και ελεγχθέντων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία ένστασης. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις βολές του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη κατά των περαιώσεων της Νέας Δημοκρατίας, διαβάζοντας μάλιστα και εκτεταμένα αποσπάσματα από τις αγορεύσεις του νυν υπουργού Οικονομικών.

«Θέλουμε να είμαστε ευτυχείς με το γεγονός ότι εξαιρέσαμε μεγάλες επιχειρήσεις - και μία υπόθεση να πάρει δέκα χρόνια για να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια και να μην πάρει δεκάρα τσακιστή το ελληνικό Δημόσιο; Ή να τους δώσουμε την δυνατότητα να κάνουν έναν διακανονισμό, όπως γίνεται παντού στον κόσμο σε τέτοια πράγματα;» επιχειρηματολόγησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στο οικονομικό επιτελείο ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Η περαίωση που επιχειρείτε, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι υποθέσεις, οι παρανομίες και τα ποσά που διαγράφτηκαν». «Μόλις χθες επιχειρήσατε να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ. Το αίτημά τους βεβαίως έγινε γνωστό - και οι επιχειρήσεις δεν χρειάστηκε να κλείσουν κανένα δρόμο: ένα τηλέφωνο σας πήραν και εσείς ικανοποιήσατε το αίτημά τους: Το αίτημα των φοροφυγάδων» πρόσθεσε.

«Μια κατασκευαστική με ακαθάριστα έσοδα 20 εκ. ευρώ που καταγράφει στα βιβλία της μη παραγωγικές δαπάνες , συνολικής αξίας 4 εκ. ευρώ, θα πλήρωνε με έναν στοιχειώδη έλεγχο, πάνω από 2,5 εκ. ευρώ με συμβιβασμό. Με την δική σας περαίωση, έχει καθαρίσει με 130.000 περίπου» συνέχισε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο - η άγνοια ή η επίτηδες διαστρέβλωση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Είπατε πως με πήραν ένα τηλέφωνο και ετοίμασα την ρύθμιση. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο οι 650 επιχειρήσεις με πάνω από 20 εκ. ευρώ τζίρο που είναι στα δικαστήρια, να μας είχαν πάρει τηλέφωνο. Και δεν ξέρω, αν το καταλάβατε, αλλά αποκαλέσατε συλλήβδην όλες τις επιχειρήσεις του τόπου φοροφυγάδες» κατέληξε.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο κ. Θόδωρος Καράογλου από τη ΝΔ: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί περαίωση των ψευδαισθήσεων του ΠΑΣΟΚ για το γνωστό σύνθημά του "λεφτά υπάρχουν" και ταυτόχρονα των υποκρισιών του για δημόσιο διάλογο και για κοινωνική διαβούλευση - βλέπε την γνωστή τροπολογία της ντροπής για την επίταξη (σ.σ. των μεταφορέων)».

«Αν στα εν λόγω άρθρα υπάρχει κάτι το μεμπτό, εσείς επί έξι χρόνια γιατί δεν προβήκατε στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων;» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

«Οι κυβερνήσεις δεν επεδίωξαν να εισπράξουν τις οφειλές αυτές προς το Δημόσιο και η κυβέρνηση έχει για την σημερινή της κίνηση, ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση του ΣΕΒ. Οι μικροβιοτέχνες, αυταπασχολούμενοι και μικρέμποροι πρέπει να κουμπώνονται» παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

«Η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις πολύ μεγάλου τζίρου όζει άσχημα» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, «Ας δοθεί τουλάχιστον μπόνους 15% μείωση της φορολογίας στους συνεπείς φορολογούμενους, ως επιβράβευση» πρότεινε ο βουλευτής, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, σάρκασε δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, που «κατάφερε να συνταχθούν πίσω απ’ όλα αυτά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ: Αν τα έκανε η ΝΔ, θα είχαν φύγει και τα πεζοδρόμια…».

Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, συμφώνησε με την αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εισάγει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρατήρησε πως «αν είχε κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο εγκαίρως, δεν θα χρειαζόταν τώρα η περαίωση, γιατί θα πιάναμε τα εισοδήματα του 2008. Τώρα, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη όμως, «η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο και όλοι νίπτουν τας χείρας τους. Να ρίξουμε την κυβέρνηση - αλλ’ άλλη λύση έχουμε μετά;»

Τέλος ενάντια στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τιμωρία των επιταχθέντων μεταφορέων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της στη Βουλή με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα