Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2010 13:09

Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων δείχνουν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, τα οποία ήταν ελαφρώς καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ του Markit υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 53,7 από 55,1 που ήταν τον Αύγουστο, οριακά υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση (53,6).

Αν και ο δείκτης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, παραμένει πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 54,0, το χαμηλότερο επίπεδό του για σχεδόν ένα έτος, έναντι 57,1 τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης της μεταποίησης στην ευρωζώνη.

«Ο ρυθμός επιβράδυνσης και το γεγονός ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα πηγαίνουν με την όπισθεν δημιουργούν ανησυχίες», παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Μarkit.

Στην Ισπανία, ο κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο. Στη Γερμανία, αντίθετα, ο δείκτης PMI πάνω από το 50, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στο 55,1 από 58,2 τον Αύγουστο. Επιβράδυνση στην παραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε και στην Ιταλία. Στη Γαλλία, όμως, ο κλάδος μεταποίησης επεκτάθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και πέντε μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα