Μεγάλη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 19:05
UPD:19:09

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ανάκαμψη σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανακτούν την αισιοδοξία τους σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής και -κατ' επέκταση- της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλε η δημοσιοποίηση πληθώρας ικανοποιητικών μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία ήταν σε αντιστοιχία ή διέψευσαν ευχάριστα τους αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 23 Νοεμβρίου μειώθηκαν κατά 17.000 και διαμορφώθηκαν στις 364.000 από 381.000, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Οι αναλυτές σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέμεναν αύξηση των αιτήσεων κατά 9.000.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,3%, ενώ το προσωπικό εισόδημα τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 0,1%. Η αύξηση αυτή ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις αναλυτών.

Επιπλέον, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,8%, στα 173,9 δισεκ. δολ., έναντι πτώσης κατά 4,6% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- το Σεπτέμβριο. Εξαιρουμένων των παραγγελιών αυτοκινήτων, αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Η πλειονότητα των αναλυτών σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 1,5% τον Οκτώβριο έναντι πτώσης 4,9% -βάσει των αρχικών στοιχείων- το Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αυξήθηκε το Νοέμβριο στις 84,2 μονάδες από 80,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του παραπάνω δείκτη μετά από διάστημα έξι μηνών.

Τέλος, ανέλπιστα θετικά ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου. Ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στις 54,3 μονάδες το Νοέμβριο από 45,9 τον Οκτώβριο ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.144,2 μονάδες αυξημένος κατά 1,80%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.313,76 μονάδες με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 3,07%, ενώ στη Φρανκφούρτη περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 4,09% έχοντας φθάσει στις 3.322,32 μονάδες.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Η μετοχική τιμή της France Telecom ενισχύθηκε κατά 13,14%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Figaro", η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να προκαταβάλει στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο ποσό ύψους εννέα δισ. ευρώ και να καθυστερήσει μέχρι την άνοιξη του 2003 την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του.

Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα πωλήσει στη Vodafone το μερίδιο που κατέχει στη Vodafone-Panafon http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/27/263292.htm .

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου επωφελούμενες από την ανάκαμψη των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 40 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 25,26 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP και Shell σημείωσαν άνοδο κατά 4,25% και 3,12% αντιστοίχως.

Σημαντικά κέρδη (5,12%) αποκόμισε και η μετοχή του ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι τα λειτουργικά του κέρδη ανήλθαν σε 1,205 δισ. ευρώ στο τρίμηνο μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αυξημένο κατά 25% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Οι καθαρές ζημίες του ομίλου ανήλθαν σε 1,234 δισ. ευρώ.

Aνάκαμψη παρουσίασε προς το τέλος των συναλλαγών και η μετοχή της Abbey National, η οποία το πρωί δέχθηκε έντονες πιέσεις. Η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα εμφανίσει ζημίες http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/27/263159.htm . Η μετοχική της τιμή σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,46%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα