Στην Αθήνα η κινεζική αντιπροσωπεία

Βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων
Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2010 14:13
UPD:15:38

Τη βούλησή τους για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Κινέζος ομόλογός του Γουέν Τζιαμπάο, κατά την έναρξη των κατ' ιδίαν συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μακροχρόνια επιθυμία μου ... ένιωσα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Τζιαμπάο. Τόνισε ακόμη πως οι δύο χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.

Ανάλογη ήταν και η επισήμανση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων με το Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής του κ. Τζιαμπάο στην Ηρώδου Αττικού.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας, αναμένεται να υπογραφούν διακρατικό μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας, καθώς και συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας σε ναυτιλία, εμπόριο και τουρισμό.

Η κινεζική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημειώνει πως οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, τόνισε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις προσφέροντας διευκολύνσεις στην έγκριση στρατηγικών επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα, πρόσθεσε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τζιαμπάο:

3:00 μ.μ. ΚατΆ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao.

3:40 μ.μ. Συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

4:40 μ.μ. Υπογραφή Συμφωνιών.

5:00 μ.μ. Δηλώσεις.

5:45 μ.μ. Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά.

8:45 μ.μ. Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.

9:15 μ.μ. Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao. (Εστιατόριο Μουσείο Ακρόπολης)

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

8.10 π.μ. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

ΚΚΕ: Οι κινεζικές επενδύσεις δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες

Πάντως, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες».

Όπως υποστηρίζει, «στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας, ενώ θα διογκωθούν τα κυκλοφοριακά - συγκοινωνιακά προβλήματα των κατοίκων της Αττικής, θα επιδεινωθούν η ανισομετρία στην ανάπτυξη περιοχών και κλάδων».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως «πραγματική εξάλειψη της ανεργίας, θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του λαού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα