Γουέν Τζιαμπάο: Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση

Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2010 11:35
UPD:17:02

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο.

Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χρέους, σημείωσε μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων. «Η χρηματοοικονομική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται και μια προοπτική ανάπτυξης φαίνεται στον ορίζοντα» πρόσθεσε, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του «στο μέλλον της χώρας μας».

Ο κ. Γουέν Τζιαμπάο τόνισε ακόμη πως το Πεκίνο είναι υπέρ ενός σταθερού ευρώ και δεν θα μειώσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα που διαθέτει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Κίνας στο κοινοβούλιο αναφέρθηκε στα ισχυρά θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

Ο κ. Πετσάλνικος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς συνεργασίας που αφορούν το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εκφράζοντας τη χαρά των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου που υποδέχονται τον υψηλό προσκεκλημένο, τόνισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου. Έχουν επίσης σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάγκη εύρεσης άμεσων λύσεων στον τομέα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας καθώς και να χτίσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας διότι, εκτός των άλλων έχουν ως λαοί, ως πολιτισμοί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μακραίωνη διαδρομή τους.

«Οι δύο αυτοί πολιτισμοί από τους αρχαιότερους στον κόσμο συναντώνται μέσα από την αρχαία φιλοσοφία, των αξιών, και των παραδόσεων και έχουν συνεισφέρει ως σύγχρονα κράτη στη διεθνή κοινότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί η χώρα να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που την καθιστά "πύλη" προς την Ευρώπη.

Υποδεχόμενος την κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα πραγματοποιώντας τον πρώτο της σταθμό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση, και ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, υπουργοί, βουλευτές, καθώς επίσης και οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα.

Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κινεζικής αντιπροσωπείας και της συμβολής του Κινέζου πρωθυπουργού στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απένειμε στον κ. Γουέν Τζιαμπάο το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα