Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση της επίσκεψης του Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα και οι εξαγγελίες του Κινέζου πρωθυπουργού για αγορά ελληνικών ομολόγων και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας της Κίνας με τη χώρα μας σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζει η αμερικανική The Wall Street Journal τη στήριξη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα που κλίνει υπό το βάρος του υπέρογκου δημόσιου χρέους της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Οι ανακοινώσεις [του Γουέν Τζιαμπάο] συνιστούν μια από τις πιο σαφείς δηλώσεις στήριξης της ευρωζώνης εν μέσω των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει και υποδεικνύουν την εντεινόμενη πρόθεση του ασιατικού γίγαντα να αξιοποιήσει την οικονομική του επιρροή προκειμένου να διευρύνει την πολιτική του επιρροή στη διεθνή σκακιέρα.
Η Κίνα είχε ανέκαθεν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα –ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας– και ένα σημαντικό τμήμα του εμπορικού της πλεονάσματος προέρχεται από την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα.
«Οι σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα βρίσκονται στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ασκήσει ισχυρές πιέσεις στο ασιατικό κράτος προκειμένου να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Η Αθήνα είναι αναζητεί απεγνωσμένα επενδύσεις στην προσπάθειά της να βγει από τη βαθιά ύφεση και την κρίση χρέους που την έφερε στο χείλος της πτώχευσης τον Μάιο», σημειώνει η WSJ.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα βοηθώντας τη χώρα να ξεπεράσει γρήγορα τα προβλήματά της», σημειώνει ο αγγλόφωνος ειδησεογραφικός ιστότοπος στην Κίνα, China Daily. Από την αρχή του έτους, τα δύο κράτη έχουν υπογράψει 20 συμφωνίες συνεργασίας και επιχειρηματικές συμβάσεις, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρσι, επισημαίνει η China Daily.
«Η Κίνα στηρίζει το ευρώ –δεν θα μειώσει τις τοποθετήσεις της σε ευρωπαϊκά ομόλογα» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών με χώρες όπως η Κίνα και το Κατάρ θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα».