Μ. Χρυσοχοΐδης: Μεγάλη προτεραιότητα η εξωστρέφεια στην οικονομία

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 18:36
UPD:19:00

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, η έξοδος από την κρίση δεν αρκεί, καθώς απαιτείται η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα σηματοδοτεί την απασχόληση, την εργασία, τις νέες θέσεις, τις στοχευμένες δράσεις, τον πλούτο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

«Για μας η εξωστρέφεια στην οικονομία, αποτελεί την μεγάλη προτεραιότητα, μαζί με την καινοτομία, τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, των νέων που θέλουν να τολμήσουν και να επενδύσουν στη χώρα μας, μαζί με την επανεκκίνηση και την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και με τη συνεχή λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Κρήτη.

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με στόχο να καταγραφούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε σήμερα με οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της Κρήτης στα γραφεία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, η έξοδος από την κρίση δεν αρκεί, καθώς απαιτείται η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα σηματοδοτεί την απασχόληση, την εργασία, τις νέες θέσεις, τις στοχευμένες δράσεις, τον πλούτο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Όπως είπε, «θα έχουμε αποτύχει εάν ακολουθήσουμε την εφαρμογή του μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών, το οποίο "έσκασε σαν φούσκα", δημιουργώντας τη σημερινή κρίση, που μας έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας».

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονός ότι με τη συμπλήρωση ενός χρόνου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το ιδανικό αναπτυξιακό μοντέλο είναι ακόμα προς αναζήτηση, επικαλέστηκε τις προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας και υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης και της αναθέρμανσης της οικονομίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από την εξέλιξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης και υποστήριξε ότι οι προτάσεις των εξαγωγέων της Κρήτης δύνανται να οδηγήσουν σε στοχευμένες λύσεις.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι η Κρήτη μπορεί ν' αποτελέσει ένα «περιφερειακό εξαγωγικό μοντέλο δράσης», αφού ξεπεραστούν διάφορα βασικά εμπόδια (σ' επίπεδο οργάνωσης και στήριξης), με την παρέμβαση του Υπουργείου, όπως είναι: οι επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και η παρουσία των Κρητικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις.

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε την ανάγκη για γρήγορες και ρεαλιστικές λύσεις, που θα φρενάρουν το χάσιμο χρόνου, το οποίο συνεπάγεται και απώλεια χρημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα