ΥΠΟΙΚ: Στόχος η λιγότερο επώδυνη λύση για το ΦΠΑ

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 20:32
UPD:22:45

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά διάφορα εναλλακτικά σενάρια αντί της μαζικής μετάταξης προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Tη λιγότερο επώδυνη λύση για το ζήτημα του ΦΠΑ αναζητά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση μελετά διάφορα εναλλακτικά σενάρια αντί της μαζικής μετάταξης προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο μικρής αύξησης μίας ή δύο μονάδων για κάποια προϊόντα και μείωσης του συντελεστή από το 11% στο 6% για κάποια άλλα προϊόντα.

Σημείωσε, ωστόσο, πως για τη μετάταξη από το 11% στο 6% χρειάζεται προηγουμένως η έγκριση της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε πως κάποια είδη πολυτελείας που είναι σήμερα στο συντελεστή ΦΠΑ 11% μπορούν να πάνε στο 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την ενδεχόμενη εξίσωση του φόρου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι, υπό συνθήκες, είναι εξυγιαντικό μέτρο, γιατί χτυπάει το λαθρεμπόριο, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ένας μηχανισμός αναδιανομής, ένα σοβαρό επίδομα θέρμανσης, το οποίο να καλύψει ένα μέρος αυτής της επιδότησης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Οκτώβριο του 2011.

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ επανέλαβε ότι θα υπάρχουν μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο και όχι απολύσεις και πρόσθεσε ότι κάποιες ζημιογόνες γραμμές που δεν χρησιμοποιούνται θα κλείσουν.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δήλωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του 2010.

Για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, σημείωσε ότι θα αφορά σίγουρα τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση σε βάθος με την ΑΔΕΔΥ για να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο μισθολόγιο, που θα αντανακλά τις δεξιότητες, την παραγωγικότητα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα