S&P: Σημαντικό βήμα τα νέα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία

Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 21:12

«Σημαντικό βήμα» για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η χώρα.

Όπως επισημαίνει, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να επιτρέψουν στην Πορτογαλία να μειώσει το έλλειμμά της το 2011 κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι το οποίο, όπως σημειώνει, αντιπροσωπεύει την «υψηλότερη προσπάθεια στην ευρωζώνη».

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 9,3% το 2009, στο 7,3% στο τέλος του 2010 και σε 4,6% το επόμενο έτος. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, το 2011, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθορισμό ανωτάτου ορίου για τα κοινωνικά και τα φορολογικά πλεονεκτήματα, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.

Συνεπεία των νέων μέτρων λιτότητας, η Standard & Poors εκτιμά πως η πορτογαλική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1,8% το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση στις προβλέψεις της εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια αύξηση έως και 0,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως «η πιθανότητα αθέτησης της πληρωμής του χρέους της Πορτογαλίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή» καθώς η πορτογαλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να λάβει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε περίπτωση ανάγκης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα