Ρουμανία: Αξιολόγηση οικονομικής συγκυρίας

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 10:24

Η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής ενδέχεται να αποτελέσει το κυριότερο χαρακτηριστικό της οικονομικής συγκυρίας στη Ρουμανία το Σεπτέμβριο, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της τελευταίας σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ωστόσο, μέρος της ανάκαμψης θα πρέπει να αποδοθεί στην επαναλειτουργία μεγάλου αριθμού βιομηχανικών επιχειρήσεων μετά από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου εκτιμά πως η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο θα αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες για την πορεία των παραγγελιών.

Παράλληλα, η πλειονότητα των στελεχών εκτιμά πως τα αποθέματα πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων του κλάδου θα διαμορφωθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ αμετάβλητο προβλέπεται να διατηρηθεί και το επίπεδο των οφειλών μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι κυριότεροι παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου εντοπίζονται στην χαμηλή ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τις μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας του λέι και τις τροποποιήσεις του φορολογικού καθεστώτος που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.

Ανάλογες εξελίξεις καταγράφονται και στον κλάδο των κατασκευών, όπου η υποχώρηση της αισιοδοξίας αναφορικά με τις τρέχουσες επιδόσεις του Σεπτεμβρίου συνδυάζεται με τη διατήρηση των προσδοκιών για αύξηση των νέων παραγγελιών στα επίπεδα του Αυγούστου. Στα ίδια επίσης επίπεδα με αυτά του προηγούμενου μήνα φαίνεται να παραμένουν το Σεπτέμβριο και οι προθέσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα