ΕΕ: Πιέσεις προς την Κίνα για ανατίμηση του γουάν

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 12:49

Την ανάγκη ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ (αριστερά), ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (στη μέση) και ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

Την ανάγκη ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το πρωί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο περιθώριο της Ευρω-Ασιατικής Διάσκεψης (ASEM) και συζήτησαν για την ισοτιμία του γουάν με το ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Ζ.Κ. Τρισέ

Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Γιούνκερ - Ο. Ρεν - Ζ.Κ. Τρισέ

«Καλωσορίζουμε την απόφαση που έλαβαν τον Ιούνιο οι κινεζικές Αρχές για την ενίσχυση της ισοτιμίας του γουάν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι αρκετό. «Μία ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος θα ήταν ευπρόσδεκτη», συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημειώνοντας ότι οι κινεζικές αρχές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Εξάλλου, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν στον πρωθυπουργό της Κίνας ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κερδίζει έδαφος, αλλά η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Τόνισαν, ακόμη, ότι το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει αβέβαιο και επεσήμαναν τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχονται σε αυτή τη φάση ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Το θέμα της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος συζητήθηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του ASEM, παρουσία του Κινέζου υπουργού οικονομικών και του προέδρου της τράπεζας της Κίνας.

Η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές. Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες ζητούν από τις ευρωπαϊκές να συναινέσει στην αύξηση της παρουσίας τους στο ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα