Από τον ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία με στόχο την περιστολή των δαπανών και την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την ανατιμολόγηση φαρμάκων.
Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.
Το νέο νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να είναι νόμος του κράτους έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, διότι, εάν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη, όπως αυτή παρατηρείται στη φαρμακευτική δαπάνη, εάν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.
Σύμφωνα εξάλλου με την κ. Κατσέλη, ενισχύονται οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και οι οποίοι στοχεύουν στον μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης, αλλά και στον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.
Η υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι ήδη διενεργείται διοικητικός έλεγχος από το ΙΚΑ για περιπτώσεις γιατρών που εμφανίζονταν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα και διαβεβαίωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα ελεγχθούν μία προς μία και θα επιβληθούν αντίστοιχες ποινές.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου, είναι επιπλέον η προώθηση της συνεργασίας των μεγάλων Ταμείων, έτσι ώστε εντός του 2011 να υπάρξει μία ενιαία ισχυρή δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς , με προοπτική -μετά από πιλοτική εφαρμογή- να μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το Υπουργείο είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για κάλυψη ενός ελλείμματος περίπου 3 δισ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οπότε το 2011 το σύστημα αναμένεται να είναι πλεονασματικό.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι επετεύχθη παραπέρα μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ, όπως είπε, το 2010, η μείωση θα είναι της τάξης του 8% και το 2011, θα υπάρξει επιπλέον μείωση 10%.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας συγκαταλέγονται και οι προσπάθειες διατήρησης θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο των οποίων, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η απαραίτητη προεργασία, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
Αναφερόμενη δε στο επίμαχο θέμα της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, διευκρίνισε ότι αυτό αφορά στη δυνατότητα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένους όρους μικρών αποκλίσεων από την εκάστοτε ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύμβαση.
Η κ. Κατσέλη έκανε, τέλος, ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από σειρά δράσεων, όπως: η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πληροφορικής του υπουργείου, τη διασύνδεση ΣΕΠΕ - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η online εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, αλλά και η λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα των δύο πρώτων «Κοινωνικών ΚΕΠ».
Επικρίσεις από τη ΝΔ
Οξεία κριτική στις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμάς.
«Την ώρα που η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Κατσέλη μοιράζει εκτιμήσεις για, δήθεν, εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ από την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής και πρόσθεσε:
«Αναρωτιέται κανείς για την αξιοπιστία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν από 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμούσε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιανουάριο, για το 2010 ως Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, τώρα την εκτιμά σε 500 εκατ. ευρώ».
Πυρά από ΚΚΕ για τις συλλογικές συμβάσεις
«Η ελαστικοποίηση των μισθών, με την καταστρατήγηση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης, που εξήγγειλε η Λ. Κατσέλη, με πρόσχημα την προστασία των θέσεων εργασίας αποτελεί ένα ακόμα βάρβαρο μέτρο, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας.
«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων δεν θα έχει τέλος αν η εργατική τάξη δεν ανατρέψει αυτή την πολιτική», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΠΦΣ: Βήμα εκσυγχρονισμού
Εν τω μεταξύ, υπέρ της καθιέρωσης του νέου συστήματος τάχθηκε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος υπενθυμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί πρόταση του κλάδου από τη δεκαετία του 1990.
Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει «βήμα εκσυγχρονισμού» τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις και μεταξύ άλλων τονίζει όσον αφορά στη διαδικασία:
«Πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά το σημαντικό αυτό εγχείρημα και πρωταρχικά πρέπει να εξοπλισθούν τα ταμεία, τα κέντρα υγείας κλ.π. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό που διαθέτουν τα φαρμακεία, το απόρρητο της συνταγής και το όλο σύστημα να περιβάλλεται από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες συνταγογράφησης και κυρίως να διαχωρίζεται ο τομέας ευθύνης ιατρών και φαρμακοποιών. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υπάρξει επαρκές μεταβατικό διάστημα προκειμένου να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει σωστά το σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος».