Merit: Παράσταση για ένα ρόλο στο Χ.Α.

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 15:04

Σε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκαν οι δυο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας με την Εθνική και τα δικαιώματά της να καλύπτουν το 67,3% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης της Δευτέρας και το 64% των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τρίτης, υπογραμμίζει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σημερινό της σχόλιο.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την Τρίτη τις 1.500 μονάδες σε ένα κλίμα ευφορίας για τις συμφωνίες για κινεζικές επενδύσεις και εν μέσω μείωσης των spreads σε επίπεδα κοντά στις 770-780 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η Merit χαρακτηρίζει αρκετά επιτυχημένη την αύξηση της Εθνικής, εκτιμώντας ότι μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της τράπεζας οι επόμενες συνεδριάσεις, απαγκιστρωμένες από το φαινόμενο της ρευστοποίησης διαφόρων τίτλων για συμμετοχή στην αύξηση, θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει σε ένα ανοδικό κανάλι.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η σημαντική από τεχνική άποψη στήριξη των 1.450 μονάδων δεν διασπάστηκε οριακά και η αγορά μπόρεσε να αντιδράσει. Σύμφωνα με τη Merit, αν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν και η αγορά αντιδράσει δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό σε αυτά ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αφού διασπάστηκε η αντίσταση των 1490 μονάδων την Τρίτη και των 1525 μονάδων (ΚΜΟ 20 ημερών) την Τετάρτη σημαντική βραχυχρόνια θεωρείται η περιοχή των 1545 μονάδων (ΚΜΟ 30 ημερών).

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η δυναμική της αντίδρασης μπορεί να εξαρτηθεί από τα εξής στοιχεία:

α) τη διατήρηση των spreads σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό μπορεί να συντελέσει η υλοποίηση των κινεζικών υποσχέσεων για αγορά ομολόγων και μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από διεθνείς οίκους, ειδικά από τους οίκους που έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία junk.

β) τη διατήρηση των τζίρων σε επίπεδα τουλάχιστον πάνω από τα €100 εκ .

γ)την κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα που εδώ και καιρό δίνει το στίγμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για άλλη μια φορά να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει να αποτιμά θετικά ακόμα και τις απλές διερευνητικές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών.

δ) σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της ανόδου είναι να μην επιβεβαιωθεί η εποχικότητα που φαίνεται να είχε ατονήσει τα 2 τελευταία χρόνια. Ο Οκτώβρης γενικά θεωρείται ένας από τους χειρότερους αν όχι ο χειρότερος μήνας του έτους με μέση απόδοση -2,9% την τελευταία εικοσαετία με 11 αρνητικά και 9 θετικά κλεισίματα.

Τέλος, οι κινεζικές επενδύσεις σε τομείς καίριους για μια οικονομία σαν αυτήν της Ελλάδας (ναυτιλία, μεταφορές, τουρισμός τρόφιμα) κρίνονται αναγκαίες για αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας τη στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τους φόβους για ύφεση και το 2011 με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και διόγκωση του χρέους. Μια εναρμόνιση στους επόμενους μήνες με τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και μια θετική έκπληξη από τον τομέα της ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει έναν πέμπτο παράγοντα διατήρησης της ανόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα