Κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης εμπεριέχουν οι προσπάθειες των κρατών να συγκρατήσουν τα ισχυρά τους νομίσματα, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, Νομινίκ Στρος Καν.
Οι ανησυχίες ότι η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα οδηγήσει σε εξασθένιση του δολαρίου, εντείνονται από την ευγενική άρνηση της Κίνας να επιτρέψει την ταχεία ανατίμηση του γιουάν. Οι νέες αυτές εξελίξεις σε συναλλαγματικό επίπεδο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών του G7 την Παρασκευή.
Ελάχιστοι, ωστόσο, ευελπιστούν στην επίτευξη κάποιας ουσιαστικής συμφωνίας στη σύνοδο του G7 ή στη διάσκεψη του ΔΝΤ που έπεται. «Δεν βοηθά καθόλου την αμερικανική οικονομία, ενώ προκαλεί χάος στον υπόλοιπο πλανήτη. Είναι πολύ περίεργη η πολιτική που ακολουθούμε», σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς για την αμερικανική πολιτική.
Σε αυτό το κλίμα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να παρέμβει στην αγορά με στόχο την εξασθένιση του γεν, ενώ ανάλογες ενέργειες έχουν λάβει ή απειλούν να λάβουν και αναδυόμενες χώρες.
«Έχει αρχίσει να επικρατεί η ιδέα ότι οι ισοτιμίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλο άσκησης πολιτικής», υπογραμμίζει στο σημερινό τεύχος των Financial Times ο κ. Στρος-Καν. «Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια ιδέα συνιστά απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη… Οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση μπορεί να έχει αρνητικές ή ακόμη και ολέθριες μακροχρόνιες επιπτώσεις», προειδοποιεί.