Ενστάσεις ΚΕΕΕ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα ζητεί ο Γ. Κασιμάτης
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 19:14

Επιφυλάξεις ως προς τους στόχους που θέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού διατυπώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, εκφράζοντας την ανησυχία της για τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής «στην άντληση πόρων μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι της ανάπτυξης».

Σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γ. Κασιμάτης καλεί την κυβέρνηση να στραφεί σε κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς –όπως επισημαίνει- η αύξηση της φορολογίας μπορεί πρόσκαιρα να συντελέσει στην αύξηση των εσόδων, αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, σε μια περίοδο που το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων δέχεται καίρια πλήγματα από παντού.

«Η εμπειρία του 2010 φαίνεται πως δεν αποτέλεσε μάθημα για την Κυβέρνηση καθώς ήδη στο προσχέδιο υπάρχει η παραδοχή ότι τα δημόσια έσοδα θα υστερήσουν για το 2010 κατά 2,4 δισ. ευρώ», τονίζει ο κ. Κασιμάτης και προσθέτει: «Και πάλι αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο καθώς συνεπάγεται ότι θα πρέπει τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους να εισπραχθούν περίπου 16,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς 5,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα».

Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που η ελληνική Πολιτεία παρουσιάζει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, «επί του οποίου κάθε συζήτηση αποκτά, σε μεγάλο βαθμό, τελείως ακαδημαϊκό χαρακτήρα, και αυτό γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη που θα περιλαμβάνονται τελικά στον προϋπολογισμό θα πρέπει να τύχουν όχι απλώς της ενημέρωσης αλλά της έγκρισης της "τρόικας" των δανειστών μας».

Κάνει επίσης λόγο για εκχώρηση ενός κρισίμου μεγέθους της εθνικής μας κυριαρχίας επί δημοσιονομικών θεμάτων, καθώς μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού και εν αναμονή της "επιθεώρησης" που θα κάνει η τρόικα τον Νοέμβριο, αναμένεται αρκετά μεγέθη του προσχεδίου να αλλάξουν.

Όπως υποστηρίζει εξάλλου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αντί να αξιοποιείται ως αναπτυξιακό εργαλείο, «έχει ενταχθεί στην ευρύτερη μονοδιάστατη λογιστική προσέγγιση που διέπει τις δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης».

«Ήδη για το 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 9 δις. ευρώ (από περίπου 10 δις. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2010). Και αν οι πολιτικές επιλογές για τα έσοδα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε εξετάζεται μια ακόμη μείωση του στα 8,2 δισ. ευρώ, για να επιτευχθούν τα μεγέθη που θα είναι αποδεκτά από την τρόικα των δανειστών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι για το 2011 δεν αποκλείεται το ΠΔΕ να μειωθεί περαιτέρω ή να μείνει καθηλωμένο στα 8,2 δισ. ευρώ», προειδοποιεί η ΚΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα