Δεν αποκλείει αναθεώρηση του μνημονίου η Κομισιόν, σε περίπτωση που η επίπτωση της υπέρβασης του περυσινού ελλείμματος στο φετινό είναι μεγάλη. Στις 22 Οκτωβρίου η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.Eurostat αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους για το 2009.
«Τα στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα αναθεωρηθούν ανοδικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι στα προσωρινά στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, το 2009, που είχε δημοσιοποιήσει στις 22 Απριλίου η Eurostat, τα στοιχεία για τη χώρα μας συνοδεύονταν από το γνωστό αστερίσκο, δηλαδή το ενδεχόμενο αναθεώρησής τους.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ναυτεμπορικής» από τις Βρυξέλλες, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, φρόντισε, μέσω του εκπροσώπου του, να προαναγγείλει την αναθεώρηση 15 μέρες νωρίτερα, κάτι που δεν συνηθίζεται.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αμαντέο Αλταφάζ, οι υπηρεσίες της Eurostat επέστρεψαν την περασμένη βδομάδα από την Αθήνα, χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα του πραγματικού μεγέθους της υπέρβασης των ελλειμμάτων και του χρέους την περίοδο 2006 - 2009. Η αβεβαιότητα αυτή υποχρέωσε τον κ. Ρεν να δώσει εντολή στη στατιστική υπηρεσία της Κοινότητας να ξαναπάει επιτελείο της Εurostat την επόμενη εβδομάδα, αποτελούμενο από 5-10 υπαλλήλους, στην Ελλάδα και να «σηκώσει κάθε πέτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να διευκρινιστούν όλες οι εκκρεμότητες.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου (κοινοποίηση των τελικών στοιχείων του 2009 για όλα τα κράτη - μέλη από τη Eurostat). Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα πριν από την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011.
Πρόσθετα μέτρα
Είναι προφανές, γράφει η «Ν», αν και δεν το είπε ο εκπρόσωπος, ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να γνωρίζουν την κατάσταση ώστε η τρόικα να συζητήσει με την κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν διαπιστωθεί ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος το 2009 επηρεάζει σημαντικά και το έλλειμμα του 2010.
Ερωτηθείς σχετικά ο Αμαντέο Αλταφάζ απάντησε ότι η Κομισιόν επιφυλάσσεται έως ότου η κατάσταση αποσαφηνιστεί από τη Εurostat. Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι επίδραση θα έχει στο έλλειμμα του 2010.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλείσει αναθεώρηση του μνημονίου, ανέφερε ότι «είναι νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει αναθεώρηση του μνημονίου». «Είχαμε προβλέψει αυτή την πιθανότητα της αύξησης ελλείμματος και χρέους, αν θα είναι μεγάλη ή μικρή δεν μπορώ να το πω, αλλά σαφώς μιλάμε για σαφή αύξηση», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου, η Eurostat είχε εκτιμήσει προσωρινά (με την επιφύλαξη του αστερίσκου) πως το έλλειμμα το 2009 έκλεισε στο 13,6% και το χρέος στο 115,1% του ΑΕΠ.
Με βάση τα στοιχεία που είχε τότε στη διάθεσή της, η Εurostat εκτιμούσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση του ελλείμματος μεταξύ 0,3 και 0,5% και του χρέους 5 με 7 μονάδες. Χθες, απέφυγε επιμελώς ο εκπρόσωπος να επαναλάβει τις τότε εκτιμήσεις.
Τι αφορούσαν οι αστερίσκοι της Eurostat
Ο αστερίσκος με τον οποίο είχε προαναγγείλει η Εurostat την έρευνα αφορούσε τρεις τομείς:
1. τον ακριβή προσδιορισμό των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τη γνωστή ως «άσπρη τρύπα»,
2. τα ελλείμματα ορισμένων κρατικών οργανισμών, όπως του ΟΣΕ,
3. τα γνωστά δάνεια με την Goldman Sachs του 2001, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός γενικός διευθυντής της Εurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, είχε δηλώσει στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» ότι δεν έχουν ακόμη λάβει όλες τις πληροφορίες που ζητούσαν σχετικά με την έρευνα, κυρίως το ακριβές ποσό των δανείων με την Goldman Sachs.