Κοινή προσφορά για το 49% της ΕΠΑ Αττικής θα υποβάλουν Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 21:40

Προσφορά για εξαγορά του 49% της Εταιρίας Παροχής Αερίου, που διανέμει το φυσικό αέριο στους καταναλωτές του λεκανοπεδίου Αττικής θα υποβάλουν οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, μέσω της κοινής ενεργειακής εταιρίας που δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ο κ. Ε. Μυτιληναίος.

Η ΕΠΑ Αττικής έχει την αποκλειστική άδεια διανομής φυσικού αερίου στο λεκανοπέδιο ενώ στο δίκτυο του αερίου έχει αναπτύξει και οπτικές ίνες. Είναι θυγατρική κατά 51% της ΔΕΠΑ ενώ το υπόλοιπο 49% και το μάνατζμεντ ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και η Shell που έχει ήδη αποχωρήσει από την ελληνική αγορά υγρών καυσίμων.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι ανάλογο ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν και άλλοι όμιλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ότι η προοπτική εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δημιουργεί περιθώριο ευκαιριών για την ΕΠΑ καθώς το ανταγωνιστικό καύσιμο προς το φυσικό αέριο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο όμιλος θα δραστηριοποιηθεί και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θεωρεί μη ελκυστικές τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ οι οποίες θα επιβαρυνθούν από το 2013 και με αυξημένα κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις εκτίμησε ότι θα γίνει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της χώρας, ότι το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά αλλά προσδοκά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι «για πρώτη φορά μετά από καιρό υπάρχει πολιτική βούληση για πληρωμή πολιτικού κόστους».

Πρόσθεσε πως τα δύο βασικά ζητήματα τώρα είναι η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας συλλογής των φόρων και ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν οι βάσεις για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας. «Χωρίς ανάπτυξη, επισήμανε, το πρόγραμμα της τρόικας δεν θα πετύχει. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η ανάπτυξη θα δώσει ανάσα στα έσοδα».

Εκτίμησε ότι η πιθανότητα η τρόικα να αποσύρει την υποστήριξή της είναι πάρα πολύ μικρή, όπως επίσης ότι έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ η πιθανότητα χρεοκοπίας, όπως δείχνει και η καθοδική πορεία των spread και προέβλεψε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το Πάσχα του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα