Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ Eurostat και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για το έλλειμμα του 2009 θα κρίνουν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τα οποία σχεδόν θα επιβάλουν Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ με στόχο την απαρέγκλιτη επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις την ΕΛΣΤΑΤ με τα στελέχη της Eurostat για το καθορισμό του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.
Το πρώτο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα έφυγε άπρακτο χωρίς να έχει τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Εν όψει τη δημοσιοποίησης των στοιχείων για όλα τα κράτη μέλη, η Commission στέλνει νέο κλιμάκιο από Δευτέρα με εντολή να κλείσει οριστικά το θέμα. Να επιστρέψει δηλαδή στις Βρυξέλλες με ακριβή στοιχεία για τα έτη 2009 - 2006 για τα οποία υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερώσει για το ενδεχόμενο αποκλίσεων για τα στοιχεία του 2009 από τον περασμένο Μάιο. Επανέλαβε την προειδοποίησή της στο μνημόνιο του Μαΐου και το αναθεωρημένο μνημόνιο του Αυγούστου χωρίς να κλείνει οριστικά το θέμα υπενθύμιζε τις εκκρεμότητες τονίζοντας το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω φτάνει το 0,5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και το 7% του ΑΕΠ για τα το δημόσιο χρέος
Ξεκάθαρο είναι πάντως, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ότι αν η απόκλιση είναι πάνω από κάποιο όριο είναι ορατό το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Αυτό άφησαν να εννοηθεί οι επικεφαλής τόσο του ΔΝΤ όσο και τις ΕΚΤ οι οποίοι παρά τα κολακευτικά σχόλια ήταν ξεκάθαροι ότι αν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις θα πρέπει να διορθωθούν.
Στρος - Καν: «Ατυχής» εξέλιξη η αναθεώρηση του ελλείμματος
«Aτυχή» εξέλιξη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν την αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα της Ελλάδας από την Eurostat, αλλά εκτίμησε ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό.
Κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, ο κ. Στρος Καν εκτίμησε, ωστόσο, ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν,
«Φυσικά, θα ήταν καλύτερο να είχαμε τις σωστές πληροφορίες νωρίτερα, αλλά, όπως έχω πει και άλλες φορές, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με τρόπο που τόσο εμείς όσο και η ΕΕ θεωρούμε πολύ τολμηρό. Αυτά που κάνουν κινούνται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση. Σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, αν και, φυσικά, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν», υπογράμμισε.
Επεσήμανε δε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση - πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009 - πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι. Ισως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι. Θα το δούμε. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, αλλά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω».
Τρισέ: Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί
Όλες οι χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα πρέπει να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Είναι επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές για μεγαλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε μάλιστα πως «οι χώρες που είναι πραγματικά ανάγκη να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που έχουν απωλέσει την ανταγωνιστικότητά τους στο παρελθόν ή υποφέρουν από υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα».