ΓΣΕΒΕΕ: Ισχνή η αναπτυξιακή διάσταση του προϋπολογισμού

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 11:44

Ο προϋπολογισμός του 2011 δεν λαμβάνει υπόψη του τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και για ένα ακόμα έτος στηρίζεται στην ταμειακή λειτουργία της φορολογικής πολιτικής, τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Εκτιμά ακόμα ότι «η αναδιανεμητική επίπτωση της φορολογικής πολιτικής, εφόσον αυτή υλοποιηθεί όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο, θα είναι αντίστροφα προοδευτική, αφού το ειδικό βάρος που αποδίδεται στους έμμεσους φόρους δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα και τις αντοχές των πολιτών».

Σε έγγραφό της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε μία κατάσταση επιδεινούμενης ύφεσης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χάνονται, ενώ οι προοπτικές για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις το 2011 είναι ζοφερές. Αυτό άλλωστε, συμπληρώνει, καταγράφεται και στις παραδοχές για τα μακροοικονομικά μεγέθη που υιοθετούνται στο Προσχέδιο.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η αναπτυξιακή διάσταση του Προϋπολογισμού του 2011 είναι ισχνή, καθώς μειώνονται περαιτέρω οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ταυτόχρονη σκληρή μείωση εισοδημάτων για κατανάλωση (ενεργός ζήτηση), αύξηση εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ.

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα, όταν θα έχει στη διάθεσή της το τελικό Σχέδιο του Προϋπολογισμού, αναμένοντας και τις όποιες διορθώσεις ή αλλαγές θα περιλαμβάνει.

Προς το παρόν, αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι «η αφαίμαξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πολύ μικρών και μικρών, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά αντίθετα υποσκάπτει τις όποιες προοπτικές, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία σε τέλμα».

«Ο στόχος, επομένως, της δημοσιονομικής σταθερότητας θα πρέπει να είναι πλαισιωμένος από σαφείς στόχους ανάκαμψης της οικονομίας αντί η δημοσιονομική πολιτική να τροφοδοτεί περαιτέρω την ύφεση», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα