Προσεχώς η υπογραφή της απόφασης για το Ταμείο Εξωστρέφειας

Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2010 16:13

Υψιστη οικονομική και πολιτική προτεραιότητα χαρακτήρισε την ενίσχυση της εξωστρέφειας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Υψιστη οικονομική και πολιτική προτεραιότητα χαρακτήρισε την ενίσχυση της εξωστρέφειας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, κ. Σωκράτη Ξυνίδη.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε ένα μήνα από σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για το Ταμείο Εξωστρέφειας, ενώ θα προηγηθούν οι προτάσεις που θα υποβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εξειδίκευσή τους.

Διαβεβαίωσε ακόμη τους εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας ότι θα διατεθούν όσα χρήματα χρειάζονται και όσες δράσεις χρειάζονται, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, από την αρχή του 2011 οι εξαγωγείς θα έχουν στα «χέρια» τους ένα χρηματοδοτικό ταμείο αφενός και ένα χρήσιμο εργαλείο αποδοτικό για τη δουλειά τους αφετέρου.

Επισήμανε ακόμη ότι ο χώρος της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας διαθέτει υγιέστατο επιχειρηματικό δυναμικό, και τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα αναθεωρήσει, όπου χρειάζεται, τις δράσεις του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενισχυθούν τις επιχειρήσεις για να υπάρξει μια μεγάλη και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του πληθωρισμού, παραδέχθηκε ότι το επίπεδό του, αυτή τη στιγμή, είναι υψηλό, αφού – όπως εξήγησε- «συνδέεται ασφαλώς και με τους φόρους που έχουν επιβληθεί, λόγω της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και σωστά και δίκαια, για να καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας».

Όσον αφορά στη λειτουργία της αγοράς ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως «ήρθαμε εδώ, στο υπουργείο, για να αποκαταστήσουμε τη δίκαιη λειτουργία της αγοράς και, να εξαφανίσουμε και να άρουμε τις μη δίκαιες τιμές, τις άδικες τιμές που έχουν επιβληθεί για πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό από εμάς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωστρέφειας υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια. Βάσει του πρώτου, η χρηματοδότηση θα προέλθει από το κράτος, όσον αφορά την επιχορήγηση του επιτοκίου. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 60% χρηματοδότηση από το κράτος και κατά 40% από τους ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Λακασάς, τα δύο σενάρια θα εξεταστούν και θα εκπονηθεί μελέτη κόστους - οφέλους από το Σύνδεσμο.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε εν τω μεταξύ συνάντηση και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Νίκο Πέντζο στο πλαίσιο της οποίας έγινε αποδέκτης του αιτήματος της διοίκησης για άμεσες αποφάσεις σχετικά με αναπτυξιακά μέτρα, που θα ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της ελληνικής μεταποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα