Χαμηλά το δολάριο έναντι του ευρώ

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 06:30

Προς τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή της να αγοράσει περισσότερο κρατικό έλλειμμα για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του γιέν πριν από την αυριανή δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις 15 Σεπτεμβρίου και μετά από την έκθεση για την απασχόληση την προηγούμενη εβδομάδα η οποία μειώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα καθώς οι ασιατικές μετοχές και τα εμπορεύματα αυξήθηκαν υπονομεύοντας τη ζήτηση για πιο επικίνδυνες επενδύσεις. Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσής του το 1983 μετά την αύξηση των εγκρίσεων δανείων κατοικιών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3981 ανά ευρώ στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο από 1,3939 δολ. που ήταν στις 8 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Στις 7/10 το νόμισμα υποχώρησε στο 1,4029, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιανουαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 81,97 γιέν από 81,93 γιέν την εβδομάδα που πέρασε, αφού νωρίτερα υποχώρησε στα 81,39 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 114,62 γιέν από 114,19 γιέν.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 98,68 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Στις 7 Οκτωβρίου το νόμισμα άγγιξε τα 99,18 σεντς, επίπεδα ρεκόρ. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εθνικής εορτής.

Στις ΗΠΑ οι εργοδότες μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 95.000 τον Σεπτέμβριο μετά από μείωση κατά 57.000 τον Αύγουστο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας στις 8 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Η ανεργία διατηρήθηκε απροσδόκητα στο 9,6%.

Το ευρώ πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου καθώς ο MSCI Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6% και η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 0,5%.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στο 1,3453 ελβετικά φράγκα από 1,3418 φράγκα στις 8 Οκτωβρίου, όταν άγγιξε το 1,3494 φράγκα, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Αυγούστου.

Το γιέν περιόρισε την άνοδό του εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει στην αγορά για να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματός της.

Στις 8 Οκτωβρίου ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα είπε ότι οι αξιωματούχοι του G-7 καταλαβαίνουν τη θέση της Ιαπωνίας στο θέμα ανατίμησης του νομίσματός της και συμφώνησαν ότι οι υπερβολικές κινήσεις του ξένου συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητές.

Ανοδικά για πέμπτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Οι εγκρίσεις δανείων για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν 1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τα επιτόκια στην Αυστραλία βρίσκονται στο 4,5% και στη Νέα Ζηλανδία στο 3%, τη στιγμή που στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ βρίσκονται έως το μηδέν, προσελκύοντας επενδυτές στα περιουσιακά στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ειρηνικού. Ο κίνδυνος τέτοιων συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος θα μειώσουν τα κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα