Στην Αθήνα στελέχη της Eurostat

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 08:53
UPD:09:01

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι ελεγκτές της Eurostat έρχονται για να σβήσουν μια και καλή τους αστερίσκους των εκκρεμοτήτων με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως θα ξετινάξουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο,τι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών.

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα στελέχη της Eurostat για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009. Τα τελικά στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 θα ανακοινωθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, οι ελεγκτές της Eurostat έρχονται για να σβήσουν μια και καλή τους αστερίσκους των εκκρεμοτήτων με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως θα ξετινάξουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο,τι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Βάλτερ Ράντερμαχερ, έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μιλώντας σε διεθνή μέσα για το θέμα ανέφερε άγνωστο αριθμό ελληνικών swaps συναλλάγματος για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί η υπηρεσία του και γι' αυτό θα πρέπει να ερευνηθούν.

Η πιο «διάσημη» από τις πράξεις αυτές είναι αυτή που έγινε με την Goldman Sachs με "κέρδος" ως απόλυτο ποσό στο χρέος της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πράξης ήταν η μείωση του χρέους του 2001 ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 105,3% στο 103,7%. Η διαφορά του 1,6% του ΑΕΠ ήταν το κέρδος (στο έλλειμμα) τότε το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί το 2009 στην Goldman Sachs, λόγω της ωρίμανσης των ομολόγων στα οποία είχε γίνει το swap.

Η Eurostat επιμένει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες πράξεις οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν πριν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα για τα έτη 2006 - 2009.

Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου θα είναι στη "βάση" που θα δημιουργήσουν οι αναθεωρήσεις του 2009 για την εξέλιξη του ελλείμματος του 2010.

Μια "μεταφερόμενη" επίπτωση για φέτος ακόμη και 1% του ΑΕΠ απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2,35 δισ. ευρώ σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο οικονομικό περιβάλλον. Από την άλλη μεριά οι πάγιες εκκρεμότητας της "άσπρης τρύπας" δηλαδή του πλεονάσματος των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μικρότερο άγχος για το οικονομικό επιτελείο αφού δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το 2009 μόνο για τους ΟΤΑ.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας θα δημοσιοποιηθεί στις 22 του μήνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των 27 κρατών μελών για τον προηγούμενο χρόνο.

Η επόμενη έκθεση για την ελληνική οικονομία θα είναι στο τέλος του μήνα και θα έχει τη μορφή έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναμένεται να αποτυπωθεί και η πρόθεση της Ε.Ε. μετά την -αναμενόμενη πλέον- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και κυρίως την επίπτωση στους στόχους του μνημονίου για το 2010.

Ακόμη πιο δύσκολος θα είναι ο Νοέμβριος, μήνας κατά τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις τόσο για την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αλλά και την τρίτη κατά σειρά -έστω και μερική- αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Ένα ακόμη θέμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις θα είναι το νέο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αφού η πρώτη δόση ύψους 270 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθεί το 2011.

Εν τω μεταξύ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου φυσικών προσώπων και να εισπραχθούν το ΕΤΑΚ του 2009. ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και μια δύσκολη προεκλογική περίοδο η οποία περιέχει εκτός από το θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη και την περικοπή των 500 εκατ. ευρώ που υπόσχεται μέσω του μνημονίου το σχέδιο «Καλλικράτης». Στις 17 Νοεμβρίου (μετά και το δεύτερο κύκλο των δημοτικών εκλογών) η τρόικα επανέρχεται για να αποτυπώσει τα νέα μέτρα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί και να προετοιμάσουν την έκθεσή τους για την τρίτη δόση του δανείου το Δεκέμβριο του 2010.

Την αμέσως επόμενη μέρα στις 18 Νοεμβρίου και αφού έχει πάρει και την έγκριση της τρόικας των ελεγκτών το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Στις 29 Νοεμβρίου αφού όλα πια θα έχουν μπει σε μια σειρά αναμένεται να εκδοθούν και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και για την Ελλάδα. Εκεί θα γίνουν από ευρωπαϊκής πλευράς και οι όποιες αναθεωρήσεις σε βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες για φέτος και τα επόμενα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα