Ολοκληρώνεται η ΑΜΚ της Εθνικής

Αρχίζει η διαδικασία πώλησης έως 20% της Finansbank
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 11:07
UPD:17:23

Η ΕΤΕ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ επί συνόλου 96 δισ. ευρώ του εγχώριου συστήματος και έχει ακόμη σημαντικό περιθώριο για collateral της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ.

Αρχίζουν εντός της εβδομάδας οι διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα για την πώληση ποσοστού ως 20% της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, με την πρόσληψη συμβούλων. Η πώληση εντάσσεται στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Η διάθεση του ποσοστού εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2011. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές, Τούρκους και ξένους.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής κατά 1,8 δισ. ευρώ και τα μηνύματα είναι θετικά τόσο με τη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων όσο και από τους ιδιώτες μετόχους, που έχουν προεγγραφεί και για περισσότερα δικαιώματα.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», η κίνηση της Εθνικής να «ανοίξει» τις αγορές πραγματοποιώντας αύξηση κεφαλαίου σε μια περίοδο αναγκαστικής εσωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να της επιτρέψει να ανακτήσει σταδιακά την πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης, κατ' αρχάς στη διατραπεζική αγορά.

Αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την απεξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Απόστολο Ταμβακάκη.

Η ΕΤΕ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ επί συνόλου 96 δισ. ευρώ του εγχώριου συστήματος και έχει ακόμη σημαντικό περιθώριο για collateral της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΑΜΚ δίνει στην τράπεζα τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ και να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με το δείκτη Tier I να φθάνει στο 14,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των 3,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την ΑΜΚ σε συνδυασμό με το μετατρέψιμο ομολογιακό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τίμημα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 20% της Finansbank, ενώ με ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης είχε ενισχυθεί κατά 450 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα