Προγράμματα για 450 ανέργους προϋπολογισμού 5.127.920 ευρώ

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2002 21:28

Δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και αυτοαπασχόλησης θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για 450 άνεργους ηλικίας 18-64 ετών απολυμένους από την επιχείρηση της «SOFTEX A.E» στη Δράμα, συνολικού προϋπολογισμού 5.127.920 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, για το πρώτο πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων, συστήνεται δομή με έργο την καταγραφή ανέργων, την έρευνα της τοπικής αγοράς εργασίας για την εύρεση κενών θέσεων, την συμβουλευτική καθοδήγηση των ανέργων για κατάρτιση απασχόληση-αυτοαπασχόληση, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα είναι δυνατόν να υπαχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι κατά το τρίμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησής τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν θα έχουν απολύσει προσωπικό, χωρίς να το αντικαστήσουν και ότι θα προσλάβουν ανέργους απολυμένους από την επιχείρηση της SOFTEX AE.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης καθορίζεται στα 20,54 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες κατ' ανώτατο όριο για κάθε μήνα, εφόσον υπάρχουν όμως 20 τουλάχιστον ημερομίσθια το μήνα για κάθε επιχορηγούμενο μισθωτό.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες και μετά τη λήξη της επιχορήγησης η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για έξι μήνες ακόμη.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας, όσες μειώθηκε το προσωπικό και θα επιστρέφεται το αναλογούν ποσό της επιχορήγησης.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα καλυφθεί από τον ΛΑΕΚ και θα ανέλθει στο ποσό των 2.588.460 ευρώ.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, στους δικαιούχους του μέτρου αυτού καταβάλλεται το ποσό των 12.326 ευρώ.

Με την έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι λαμβάνουν το ποσό των 3.522 ευρώ και το υπόλοιπο καταβάλλεται ανά εξάμηνο σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 2.201 ευρώ από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης.

Για ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται να πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος να μην έχει επιχορηγηθεί στο παρελθόν από το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, να είναι εγγεγραμμένος στις καταστάσεις της δομής στήριξης και ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ κλπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα