ΥΠΑΑ: Έμφαση στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 12:31

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών με την προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης ανάπτυξης, εστίασε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός στο συνέδριο Sustainable Retail 2010 «Η πράσινη πορεία των σούπερ μάρκετ».

Όπως σημείωσε ο κ. Κομνηνός, ήδη προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ επισήμανε τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τις μεταφορές και τα logistics.

Το κόστος μιας επιχείρησης ξεκινάει από την αδειοδότηση είπε ο κ. Κομνηνός για να συμπληρώσει ότι σε αυτό το επίπεδο έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις από το υπουργείο ενώ σημείωσε ότι λόγω του μνημονίου έχει ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής των τάσεων του λιανεμπορίου στη χώρα μας για την προσεχή πενταετία.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ανέφερε ότι οι μεταφορές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους στη χώρα μας καθώς στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση της παραγωγής και του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία με αποτέλεσμα τα φορτηγά να πηγαίνουν μόνο γεμάτα και να γυρίζουν άδεια και η κατάσταση αυτή διπλασιάζει το κόστος.

Επισήμανε ακόμη τις προσπάθειες του ίδιου του κράτους να αξιοποιήσει την πράσινη ανάπτυξη και έφερε ως παράδειγμα τις πράσινες προμήθειες του δημοσίου.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η πράσινη ανάπτυξη μόνο ως τμήμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και ως ουσιαστικός λόγος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κομνηνός παρατήρησε ότι υπάρχει έλλειψη εμπορικής παιδείας στη χώρα μας. «Δεν γίνεται τη μια μέρα κάποιες εφημερίδες να κατηγορούν επιχειρήσεις και κυβέρνηση για μεγάλες αποκλίσεις τιμών και την επόμενη να κατηγορούν για πολύ μικρές αποκλίσεις τιμών», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα